Riesling op hout?

Riesling op hout?

Weinhotel Ayler Kupp

Op zoek naar een leuke locatie om te overnachten als we weer op reis kunnen gaan, stuit ik op dit “Weinhotel” aan de Saar. WEINhotel Ayler Kupp. Nieuwsgierig bezoek ik de website. Wauw! Meteen onder de indruk. Dit domein waar naast gastvrijheid, wijnbouw gepleegd wordt maakt uitsluitend Riesling wijnen. De wijngaarden met moeilijkheidsgraad+++ liggen op de steile wijngaarden boven de Saar. Vrij vertaald zeggen ze: “We leven voor de riesling en de Riesling!” VDP weingut Lauer AYl.  Indrukwekkend wat ze allemaal presteren.  En het Weinhotel ziet er super uit. Heel uitnodigend 🙂

Riesling op hout

Riesling gaat hier niet de ‘Stahltank’ in, maar ondergaat de vinificatie in het vat. Elk vat komt overeen met een kenmerkende eigen stijl. De most van bepaalde wijngaarden wordt altijd gevinificeerd in dezelfde container van het voorgaande jaar. Hoe bijzonder. De wilde gistflora daarin “overwintert” in fijne vezels van het hout en fermenteert dezelfde oorsprong weer in een stijl die vergelijkbaar is met die van zijn voorgangers. Volgens de gewoonte van de grootvader krijgen de Riesling-wijnen het nummer van het vat! Fantastisch toch? Als een wijn in het vat mag rijpen, ontstaat er iets nieuws. En zeker niet bedoeld als een naar hout smakende wijn! Er vinden allerlei complexe processen in de wijn plaats. De zuren worden milder, de wijn wordt complexer.

Von Winning

Ook de top Rieslings van Von Winning VDP uit Deidesheim in de Pfalz zien het houten vat van binnen. Ze behouden zo hun smaakbepalende eigenschappen en krijgen een hoge complexiteit. De most fermenteert en rijpt half in hout en half in roestvrij staal. De druiven zijn afkomstig van de wijngaarden in Deidesheim en Ruppertsberg. Mocht je hier in de buurt zijn, je kunt een wijnwandeling maken met de mannen van Von Winning. Terwijl je geniet van het uitzicht over de Rijnvlakte, krijg je alle wijnwetenswaardigheden te horen.

Uitstapje naar Oostenrijk

Smaragd

Kortom, Riesling op hout? Ja dat kan dus heel goed. In Oostenrijk ligt ook de Grüner Veltliner op houten vaten. Niet om houtsmaak te krijgen, het is neutraal hout dat gaat zorgen voor een toenemende complexiteit!Weleens geproefd zo’n fabuleuze GV Smaragd? In Wösendorf in de Wachau kun je het Weingut van Pichler vinden. Sinds 1731 wordt hier al zo’n 15 hectare bewerkt met deels riesling druiven maar voornamelijk grüner veltliner. In drie kwaliteiten: Steinfeder, Federspiel en Smaragd.  Ja, zo kom je nog eens ergens als je rond kunt toeren. Heerlijk! Ik kan niet wachten.