Riesling wijnen

Riesling wijnen

Hemelvaartsdag

In verband met de Rieslingweken die in juni gehouden worden, zijn we donderdag en vrijdag aanstaande gesloten omdat we even naar ons Weingut in Rheinhessen gaan. Als je tijdens de Rieslingweken geen Riesling wijnen in huis hebt, is dat natuurlijk een beetje dom 🙂 en het gaat zo hard, dat we er even op uit trekken. Nieuwe voorraden inslaan. Geen straf 🙂  Integendeel.

Riesling wijnen

Riesling wijnen! Fris, zuiver, fruitig en verfijnd. Gemaakt van een van de bekendste druiven van het grensgebied aan twee zijden langs de Rijn waar hij Frankrijk scheidt van Duitsland. Met aroma’s van citrus, bloemen en mineralen. Een gastronomische wijn bij uitstek.  Riesling, een prachtige druif, waar eenvoudige witte wijnen en toppers van gemaakt worden. Een uitgesproken, klassiek druivenras met elegante frisse zuren. Strak droog in het glas of weelderig zoet! Elegantie, delicaat, soms een minerale toets, complexiteit. Roter Riesling bestaat ook en is een zeldzame variëteit met lichte rode schil, geteeld in Duitsland en Oostenrijk. Verder vind je riesling aanplant in alle uithoeken van de wereld, maar wel daar waar hij zich kan koesteren in koelte. Zodat zijn zijn zuren op peil blijven! De kracht van zijn bestaan.

Riesling aan tafel

Lekker bij tarbot met saffraansaus, gepocheerde zalm of coquilles met een krokant jasje van rauwe ham. Maar ook als Beerenauslese, wijn van ingedroogde druiven – rozijnen in feite, een delicate combinatie met een – ach doe eens gek – ganzeleverbriochebroodje. Of als Eiswein bij een puntje ‘Tarte van de dames Tatin’.

Chinese Riesling

Over China schreef Jancis Robinson ooit het volgende:

“The Chinese have been known for years as red-wine consumers, as underlined by the title of the recent, award-winning film Red Obsession. Recent research conducted on behalf of Vinexpo claims that ‘China is now the largest red wine consuming nation on earth, consuming even more red wine than the French or Italians: an estimated 1.86 billion bottles, much of it produced domestically. But an initiative last week was designed to demonstrate to the Chinese just how delicious white wine can be, specifically Riesling. And a subsidiary demonstration was of commercial co-operation – not that common in China. One of the biggest wine importers and distributors, Summergate, has just organised a Riesling Revolution tour of China and it has been a huge success, apparently.” Kijk aan, ook hier zullen ze ongetwijfeld hun kopieerkunst op los laten.

Riesling wijnenKlonen en synoniemen

Van de rieslingdruif zijn verschillende klonen en variëteiten. Bovendien vele synoniemen zoals Johannisberg Riesling en Rhine Riesling. Om de zaken nog ingewikkelder te maken, zijn er verschillende druivenrassen die de naam ‘riesling’ wel dragen maar niet verwant zijn aan de riesling zoals wij hem hier bedoelen. Welschriesling (Riesling Italico), Okanagan Riesling en Cape Riesling, ook bekend als Crouchen en Paarl Riesling.

De rieslingstokken presteren uitstekend in een wat kouder klimaat. Ze bloeien en rijpen laat, meestal pas eind september of begin oktober. Die late bloei is weer gunstig, want daarmee ontloopt hij veelal het nachtvorstgevaar. Hij is met name in zijn element in wat koelere streken. De druif heeft het vermogen het terroir in de wijn te weerspeigelen. Dit uit zich bijvoorbeeld door een zekere mineraliteit in de wijn.

Aroma

Aroma’s die je tegen komt in Riesling wijnen zijn fruit  aroma’s als bessen, citrus, grapefruit, limoen, abrikozen, perziken, nectarines, appel, peer, maar ook kruidige specerijen, bloemen, mineralen, aarde. Honing, bijenwas, petroleum, gember, rubber, benzine …. Kortom, met de Riesling is het nooit een pot nat 🙂

Zelf proberen? Welkom bij Studio Smaak van Wijn. Voor droge, zoete en mousserende Riesling wijnen!

 

 

riesling wijnen

Bewaren