Sybille Kuntz, Riesling wijnmaakster

Sybille Kuntz, Riesling wijnmaakster

Het vele water dat momenteel Europa teistert, deed me denken aan  Riesling wijnmaakster Sybille Kuntz, die in 1993 ook haar huis moest verlaten door het raam, op vlucht voor het wassende water! Hier nogmaals het wijngesprek uit 2014:

Lieser, 2014 “Beerenauslese van rozijnen, trockenbeerenauslese van krenten….”

Riesling of Een Wijngesprek op hoog niveau, in Lieser aan de Moezel. Waar Sybille en Markus van wijnbedrijf Sybille Kuntz voor het laatst in 1993 uit het raam hun huis verlieten, per boot….omdat de Moezel weer eens extreem buiten haar oevers was getreden. Nu zitten ze en hun riesling wijngaarden – inmiddels achter en in de bescherming van een dijk! Het gras dat er bovenop groeit, gebruiken ze als stro om de wijngaarden af te dekken. Over duurzaamheid gesproken! Deze zomer waren Marcel en ik hier op bezoek!

Riesling-Beerenauslese-kuntzBeerenauslese van rozijnen, trockenbeerenauslese van krenten….

Muisstil luister ik naar Sybille Kuntz die uitlegt hoe de trockenbeeren druiven geselecteerd moeten worden tijdens de “Weinlese”. Een precies werkje dat niet aan een amateurplukker kan worden overgelaten. In de kratten bestemd voor druiventrossen staan twee kleine potten. De één is voor wat Sybille de krenten noemt uit de tros, de andere voor de rozijnen! En zo maken ze hier het gouden elixer. De toverdrank van een Duitse Druïde.

Gezeten bij haar aan tafel is het goed toeven en proeven.  Zeer inspirerend en heel relaxed. Naarmate we wat langer in Duitsland zijn, gaat mijn kennis van de Duitse taal weer met grote sprongen vooruit, maar prettig en gezellig is het zeker dat Marcel  mee is op deze reis. Die spreekt nog steeds vloeiend Duits. Bovendien Sybille praat rustig en heel duidelijk. Sybille Kuntz, niet zomaar een wijnvrouw!

Sybille Kuntz

In het kleine dorp aan de Moezel is ze geboren en getogen. Het dorp dat al jaren achter elkaar door vele overstromingen is geteisterd! De laatste keer redden ze het maar net door   vanuit het slaapkamerraam in een boot te springen. Bizar. Nu kan het niet meer zo erg worden, door bouwkundige constructies is het T-dorp Lieser dusdanig af te sluiten voor het vele water dat er geen direct gevaar meer is. En natuurlijk  kwam het water nooit zover dat de wijngaarden werden bedreigd.

Wijngaarden beplant met riesling, riesling en nog eens riesling. Wijngaarden die zo verwaarloosd waren dat niemand er meer naar omkeek, hier tussen Braunenberg en Bernkastel. Dat zijn nu de parels van de Mosel geworden. Met als Grand Cru wijngaard de Niederberg-Helden.

Niederberg

Precies daar ligt een groot deel van de Kuntz wijngaard. Op de Grand Cru positie van de Niederberg. Zoals bijvoorbeeld de ‘pur Schiefer’  locatie waar zestig-jaar oude druivenstokken door Sybille en Markus gekoesterd worden. Het bedrijf dat ooit 1 ha groot was, is inmiddels gegroeid tot 12 ha.  Een ander deel ligt op de Lieser Schlossberg in een oud zijdal van de Moezel. Dit jaar, vertelt Sybille met spijt in haar stem,  zal er van die wijngaarden niet veel over zijn. Omdat zo’n vijf tot zes weken geleden, enorme hagelbuien hun tol eisten in deze omgeving. Dat gaat ten koste van de opbrengst Spätlese van het jaar, die normaal gesproken goddelijk lekker is. Zuren en zoet als honing in een complete balans. Gelukkig heeft ze nog zoveel ander mooi ‘druivensap’.

sybille kuntzHoe het zo gekomen  is, vraag ik Sybille  op de vrouw af? “Vond je wijn maken altijd al zo leuk? De wijnbergen in de zomer, hoe heb je die als klein meisje beleefd?”

Ze kijkt me aan. “Als jong meisje, moet je weten, vond ik er geen barst aan! Als mijn vriendinnen in het zwembad lagen, ‘lag’ ik in de wijngaard en werkte de hele zomer door. Bij iedere stage die ik moest doen voor mijn studie, typte ik bij bestemming in: zo ver mogelijk! Het verste werd Wuppertal….. 🙂 En om mijn studie economie te kunnen betalen, begon ik daar in 1981 een wijnwinkel waar ik naast andere wijnen natuurlijk die van thuis verkocht. Ik ging steeds meer wereldwijnen proeven, maar ook verkopen en tegen beter weten in begon ik me steeds meer in de wijn van Lieser te interesseren.

Anders aan de Moezel

Maar ik zag ook – doordat ik een wereldse wijnproever was geworden – steeds meer ruimte voor ‘anders’ aan de Moezel. Niet alleen maar half of helemaal zoet. Ik begon samen met mijn vader de wijnen te maken. Ik vroeg om advies in Geisenheim en ik leerde en leerde! “Mein Riesling sollte naturnah hergestellt sein, von hoher Qualität und selbstverständlich trocken. 1984 war endlich der erste eigene Riesling in der Flasche. Auf dem Etikett musste SYBILLE KUNTZ stehen, so klar wie der Inhalt!” Het kwartje was gevallen en  het bleek  dat de appel toch niet ver van de boom gevallen was.  Nog steeds moet ik zeggen dat we zijn hier nooit zijn uitgeleerd.

Zo veranderden de wijnen  langzaam maar zeker en tot mijn plezier kreeg ik steeds meer erkenning. Steeds meer mensen waardeerden de ‘vernieuwde’ smaak. De droge frisse stijl, die naarmate de predikaten oplopen niet persé zoeter worden, maar cremiger, ronder, meer geconcentreerd. Dieser Stil hat meinen Rieslingen seinen Stempel aufgedrückt: Trocken, gehaltvoll, einfach anders!”

In het begin was het  als vrouw zeker lastig je als wijnmaker te manifesteren?
“Dat was zeker niet makkelijk. Bovendien deed ik de dingen ook nog eens heel anders! Ik ging aan het werk met de druiven, om de uiterste smaakconcentratie naar boven te krijgen. Samen met Markus  werk ik samen als een geoliede machine. We hebben enkele uitstekende medewerkers door het jaar heen, die helpen bij het werk in de wijngaard. En tijdens de oogst komen er meer handen helpen. Maar alleen van degenen die rustig en geconcentreerd kunnen werken. Die daadwerkelijk de ‘krenten’ van de rozijnen kunnen onderscheiden als er geselecteerd moet worden voor de Beerenauslese en de TBA. Want dat is echt een bijzondere uitdaging!”

Zoet proeven

We proeven tot slot nog de TBA die ze gemaakt heeft  van de  uitgelezen oogst 2011:  extreem fijn, zalvig, dik en vol. Alcohol: 7,0%  | Restsuiker: 380,0 g/l | Zuren: 11,6 g/l !  En kijk eens aan:  de Spätlese 2011 trocken heeft 13,5 % alcohol | Restsuiker: 6,8 g/l | zuren: 6,8 g/l.

Ze schenkt het kostbare vocht uit een lilliput-flesje.  Een prachtige afsluiting van een verrukkelijke middag. Niet alleen hebben we  fabelhafte Weine verkostet, maar tevens veel opgestoken over  de wijnbouw en deze wijnvrouw  zelf.

Bewaren