Riesling

Riesling

Dagboek, dinsdag 17 augustus

Riesling & Co wederom in Arena

Op maandag 19 september is het weer zo ver. dan vindt de 14de editie van Riesling & Co. plaats in het vertrouwde kader van de Amsterdam ArenA. Schrijf nu alvast in!
In de bijzondere ambiance van het Ajax-stadion kan men genieten van een grote selectie Duitse wijnen.  Op één dag een boeiende selectie proeven bij een 40-tal standhouders is natuurlijk top. Waarbij je direct de laatste Duitse trends te pakken hebt! Riesling&Co is echter uitsluitend toegankelijk voor wijnprofessionals.

antwerpenAntwerpen

Eerlijke, frisse, soms honingzoete, soms minerale Riesling. Altijd goed, in al zijn fenomenale groottes. Gisteren op en neer naar Antwerpen voor een ‘kot’ voor junior-2. Antwerpen, om er in te komen, wat een crisis! Om er te zijn, wat een genot. Het weer zit mee, dus slenteren door straatjes, over pleinen, langs de leien. Het geluk gaat hand in hand met het weer! We slagen in de huisvesting, op een groot plein, vlakbij het nieuwe stagebedrijf van onze jongste. Helemaal opperbest uit de kunst! Heus, ik heb natuurlijk direct mijn moederlijk hart in de keel bij het zien van ’t platte dak grenzend aan zijn kamer. Enfin….

BOB Maasvallei

Riesling en wijnbouw België, dat is een zekerheid. Immers, niet te warm daar, dus naast de pinots, de auxerrois zien we ook riesling staan. Mooi is hier de samenwerking tussen Nederland en België.

“Een ‘appellation’ Maasvallei wijn zou er moeten komen, maar dat is moeilijk te realiseren voor ‘maar’ één professionele wijnbouwer. Karel Henckens produceert op Domein Aldeneyck (2008) zo’n 18.000 flessen per jaar, hetgeen toch bijna het dubbele is van de hele AOC Chateau-Grillet, die maar 10.000 bedraagt en ook maar één producent is. Enkele kilometers verder in het Nederlandse Thorn is er echter een wijndomein met een vergelijkbare terroir. Het zou een perfecte mogelijkheid zijn om een grensoverschrijdende appellation voor het Maasvallei in het leven te roepen. Bovendien zijn er enkele nieuwe wijngaarden aangeplant en zijn er nog meer gepland.”

RieslingParadies

En hoewel de Riesling uit Thorn en die uit België niet te versmaden is, is de Riesling die we bij het avondeten op tafel hebben een Duitse. De droge Paradies uit wijnbouwgebied Nahe. Wijn dus van misschien ’s werelds meest onderschatte druif! Wijnen met vaak een lange houdbaarheid die de wijngaardkenmerken weten te weerspiegelen in smaak. In de jaren 60 en 70 is de reputatie helaas wat om zeep geholpen door de bedroevend lage kwaliteit in die jaren. Deze Riesling uit de Nahe staat zijn mannetje! Fris en fruitig. Aromatisch. Het bruggetje naar de citrus in onze salade is buitengewoon subtiel aanwezig. Geitenkaassalade, citroendressing, honing en pijnboompitten. Ah, ik lust dit zo graag 🙂
.

 

 

Bewaren

Bewaren