Ripasso uit de Veneto

Ripasso uit de Veneto

 Ik ben verslaafd. Ha ja hoor, ik durf dat eerlijk te bekennen. Waaraan? Aan wijnreisjes en wijnreizen maken.

In Europa, buiten Europa en ook dicht in de buurt in ons eigen mooie wijnland. Iedere wijncursist van de SmaakvanWijn Wijnschool heeft mij wel lyrisch horen vertellen over die onwijs mooie wijngebieden die de wereld rijk is. Tja, nu moet ik dus noodgedwongen afkicken! Dat is geen sinecure moet ik toegeven, maar ik heb hulp gevonden! Ik kijk nu met heel veel plezier naar “Wine Masters”. Zij geven mij toch nog een beetje ‘wijnreisgevoel’.

Italië, dat wij zeer goed kennen, nu door de ogen van deze documentairemakers bekeken.  Afleveringen over Toscane, Piemonte en Calabrië gezien. Gisteren was ik op bezoek bij Masi in het noorden van het land en bij de familie Tasca d’Almerita op het eiland van de Etna. Oftewel ik keek mijn ogen uit in de Veneto en op Sicilië.

Zo’n 8 jaar geleden denk ik, woonde ik in Amsterdam op een hoek van de Weesperzijde een lunchproeverij met een wijnpresentatie van Tommasi bij. Wat een geweldige middag om nooit meer te vergeten. Alle genodigden kregen ook een prachtig boek over dit bedrijf en de totstandkoming van de verschillende type wijnen zoals natuurlijk de Amarone, maar ook de Ripasso, geliefde wijn van veel van onze landgenoten.

Als je op bezoek gaat bij dan ben je midden in de vallei met veel kelders. Valpolicella komt van ‘Val Polis Cellae’ uit het Latijn. Het Gardameer ligt om de hoek en heeft net als alle wateren bij wijngaarden een belangrijke functie in het controleren en beheersen van de temperatuur. Ook de heuvels in het noorden dragen hun steentje bij door de wind te temperen.

Amarone
Druiven voor de Amarone

Belangrijke druivenrassen voor de wijnen van hier zijn corvina, de rondinella, en de molinara. De corvina is minder kleurrijk en tannineus, de rondinella geeft kleur, zuren en tannine en de molinara, ook niet zo gekleurd,  brengt weer een vleugje kruidigheid met zich mee.  

Dan is er nog een rode druif in dit gebied, een vergeten druif mag je wel zeggen, de oseleta. Een uiterst zeldzame rode wijnvariëteit. Een druivenras dat bijna uitgestorven was. Maar voor de poorten van de hel uit de vergetelheid gehaald door het wijnhuis van Masi. Je vindt deze wijnstokken net landinwaarts  aan de oostkant van het Gardameer. Het is een druif met kleine besjes die een dikke schil hebben met veel tannine. Ze noemen het wel de ‘cabernet’ van de regio 🙂

Belangrijke wijnen in de Valpolicella vallei zijn de Recioto, de Amarone en de Ripasso. Men zegt dat de Amarone als een ongelukje ontstaan is. Een wijnmaker had een fust over het hoofd gezien en kwam pas na maanden tot de ontdekking dat er wijn in zat en dat deze helemaal droog geworden was. Met andere woorden alle suikers waren verdwenen, omgezet in alcohol. De fluwelen toon in de structuur van een goede Amarone komt door enerzijds gebotryseerde druiven. Door de botrytis ontstaat er glycerol dat een mondgevoel geeft als zijnde suiker. De edele rotting geeft rondheid en zachtheid.

Wel, absoluut een aanrader is dit virtuele reisje naar de Veneto, waar je Masi vindt in Valpolicella. Masi, waarvan men zegt dat het de leider is in de wetenschappelijke benadering van wijn. Dit alles onder leiding van de familie Boscaini.

Bolognese