Risotto op een zonnige avond

Risotto op een zonnige avond

Dagboek, zondag 17 juli

Risotto op een zonnige avond

Daar is het weer voor. Een goede pan risotto op tafel met een zomerse salade. Zo gezegd zo gedaan. Risotto maken is een kunst, want de korrel moet precies goed zijn. Niet te weeïg, te zacht, niet te hard, rauw, nee perfect gaar, beetgaar met een fluwelen bite.  We eten risotto met kip, paddenstoelen en lente-uitjes. Risotto maken vereist geduld. Je moet rustig te werk gaan, de risotto moet de tijd hebben om te garen, te wellen in de bouillon. Geduld en een goede pan met een stevige bodem waarin je de risotto kunt roeren met een houten pollepel.

Languedoc

We hebben veel liefde voor de Languedoc, en voor de wijnen die hiervandaan komen, lang hoeven we niet na te denken over de wijnkeuze. In 2014 maak ik een reis naar deze machtige streek en bezoek veel wijnboeren. Ontzag voor hun doorzettingsvermogen. Respect voor de wijze waarop ze oude vergeten wijngaarden weer tot leven brengen! Bewondering voor de experimenten die ze uitvoeren met druivenrassen die niet perse Languedoc eigen zijn.

Er zijn een aantal wijnboeren die zich opvallend bewegen door dit ruige Franse zonnenlandschap. Zo is Domaine Gayda een van die huizen waar je, mocht je er in de buurt op vakantie zijn, zeker eens naar toe moet gaan.  De wijnen van Laurent Miquel zijn inmiddels wereldberoemd. Laurent Miquel wordt gezien als één van de beste jonge wijnmakers uit het Zuiden van Frankrijk. Domaine Astruc  speelt mee in de spits en natuurlijk Paul Mas zelf, waar Domaine Astruc inmiddels onderdeel is. Van deze laatste kiezen we de risotto wijn!

Cotemas2Wijnkeuze

Volle rode Grenache. Met een vrolijk zomers etiket! Maar daar moet je natuurlijk wel van houden. Ben je klassiek ingesteld, dan is dit een beetje te vrolijk misschien. De wijn heeft een hele kleine houttoets. 25% van de blend wordt 5 maanden in eiken gerijpt, zowel Amerikaanse (80%) als Franse vaten (20%). De smaak is vol, met zijdezachte tannines. Veel donker fruit, lekker sappig. Wonderwel passend op deze zwoele avond, naadloos aansluitend bij het gerecht.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren