Rivaner, als Hollands Glorie

Rivaner, als Hollands Glorie

In Luxemburg zo’n beetje de meest verbouwde druif. Ook in Engeland een veel gebruikt druivenras. En ja wel hoor, bij ons in Nederland. In Zeeland bijvoorbeeld waar de Kleine Schorre een frisse wijn van de rivaner druif  maakt. Fruitig met tonen van perzik en peer. Nog even en we hebben hem weer in huis 🙂

Door zijn licht zoetje en zijn frisheid laat deze wijn zich geweldig combineren met Zeeuwse Zilte Zaligheden als garnalen en krab. Ook pittige gerechten en salades zijn goede combinaties met deze wijn. Lekker bij garnalen.”

De druif is een van oorsprong Duitse kruising uit 1882 (yes, bijna 140 jaar geleden dus). Dr. Hermann Müller wilde de grote kwaliteit van de riesling combineren met de vroegrijpende silvaner! Maar voor eens en voor altijd, en hoe vaak het ook nog altijd zo beweerd wordt, dat is niet gebeurd! Müller-Thurgau (Hermann kwam uit het Zwitserse kanton Thurgau) alias rivaner, rizlingszilvani, is met DNA profilering bewezen een kruising te zijn tussen riesling en de wellicht wat obscure en inmiddels ook uitgestorven tafeldruif madeleine royale. Dit is vastgesteld in Geilweilerhof Duitsland. Hier worden nieuwe druivenrassen ontwikkeld, maar tevens bevindt zich hier een van de grootste druivenrassencollecties van de wereld.  

In Duitsland is de müller-thurgau niet meer zo spannend meer, maar dus wel bij ons in Zeeland en ook in het noorden van Italië, in Alto Adige bijvoorbeeld, waar een groot aantal oude wijnstokken op steile, stenige hellingen te vinden zijn. Zoals de Feldmarschall van Tiefenbrunner welke getuigt van de kracht van deze kruising van Dr. Müller. De beste MT stokken voor deze Alto Adige-wijnen worden gekweekt op zeer steile, stenige, hooggelegen locaties, waarvan Tiefenbrunner’s Feldmarschall een extreem voorbeeld is.


wijnschool Soest