Roadtrip door Sicilië / 2

Roadtrip door Sicilië / 2

Zo heet en hitsig als Palermo, zo antiek en rustig is Noto. Deze barokke stad ligt in de buurt van het ooit zo grote Siracussa. De rijkste stad van de oude Griekse wereld. De stad zag het licht in 732 v Chr. Als de nederzetting Aretusa. De geboorteplaats van Archimedes, het wiskundige genie, de briljante natuurwetenschapper.

IMG_9729We dwalen door Noto en verbazen ons over de stilte. De afwezigheid van toeristen is een weldadig gevoel, maar ook wel een beetje gek. Onze ‘500’ parkeren we net buiten het autoloze centrum naast een groot stadion. Op de buitenkant lezen we een opdracht. Het stadion is een omaggio aan zij die stierven tijdens het Heizeldrama nu 30 jaar geleden, op 29 mei 1985. Mijn verjaardag. Bizar. Marcel weet nog precies waar hij toen was. Ik moet erover nadenken.

IMG_9735In Noto heeft de barokkunst weelderig werk afgeleverd. Op de trappen van de de Cattedrale uit 1776, gewijd aan San Nicolo, zien we een bruidje staan. Een typisch Italiaans tafereel, als een beeld uit de Godfather. De kathedraal is opgetrokken uit zandsteen, zoals je in het hele stadje ziet. In 2007 is het heiligdom heropend na een langjarige restauratie, nodig na de instorting van een groot deel van de basiliek op 13 maart 1996.

Tempelagrigento1Noto is het begin van onze reis. Vanuit hier rijden we door naar Agrigento. Een avontuur op zich als we via kronkelweggetjes en een foutje van T. Tom  in het midden van het oude Agrigento beland raken. Het gemis van een bezoek aan Siracussa zelf, met zijn indrukwekkende ‘Villa Romana’ maken we ruimschoots goed met een uitgebreid wandeltocht door de Valle dei Templi. Als ik me voorstel dat we zo’n slordige 500 jaar v. Chr. in Akragas gelopen zouden hebben, op onze sandalen, moet ik zo hard lachen dat de tempels er van schudden.  De vallei – die eigenlijk meer een heuvelrug is – van de tempels is een nationaal monument en opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Hij bestaat uit zeven Dorische tempels.

noto wijngaarden sicilieWe sluiten deze dag in stijl af met een serie wijnen, van de Strada del Vino of Val Di Noto.
Hier vind je de zuidelijke DOC Eloro aan de oostkant. De wijnen zijn gemaakt van blends met nero d’avola, frappato en pignatelllo. De zelfde blend is er ook in superior uitvoering als DOCG Cerasuolo di Vittoria. (zonder pignatello dan weliswaar die daar niet voor gebruikt mag worden.) Dit is dan de westzijde.

Het mediterrane klimaat aan deze kant van Sicilië is een belangrijke troef voor de wijnen die feitelijk uit de meest zuidelijke wijngaarden van Sicilië komen. Richting de evenaar dus. Zonder de verkoeling van de zee zou het hier zeker te heet zijn. Witte wijnen tot slot vallen onder de DOC Moscato di Noto. Gemaakt van de muscat a petit grains. Het verschil met de Moscato di Pantelleria zit hem in het muscatras. De laatste is gemaakt van de zibibbo, wat vrij vertaald de muscat d’Alexandrië is. Minder aromatisch. Naast zoete stille en mousserende wijnen is hier ook de speciale passito stijl!

Ons bed die nacht staat in San Leone, het kustgedeelte van Agrigento. Niet zo mooi, niet zo oud, niet historisch.
Hoewel het hotel, hmm niets mis mee!

 

IMG_9906

Deel 1 van onze reis door Sicilie vind je hier!