Roadtrip door Sicilië / 1

Roadtrip door Sicilië / 1

Heet, hysterisch, vurig en vol energieke vibraties, dat is Palermo. Overweldigend, maar niet verstikkend, bruisend, maar niet eng! Wij komen rond het middaguur aan in een kokende stad, lichtelijk bezorgd ( lees: ik ) om wat je allemaal altijd hoort, gelezen en gezien hebt! Maar is het waar?
Palermo2

Nou, nee! Het is net zo spannend als Amsterdam voor een Japanner, als Kaapstad toen we daar voor de eerste keer kwamen, als Barcelona die keer dat we verdwaald waren en dwars door de sloppenwijken liepen. Ja natuurlijk, het doet je wat! Het meest bizarre zijn de ‘Catacombe dei Cappuccini’. Broerlief belt op mijn verjaardag dat we dat toch zeker niet mogen missen! Poehhh! Lees dit maar eens, over de wonderschone Rosalia!

palermo3

Dank zij Marcel overleven we de heksenketel autotechnisch gezien! Palermo staat er niet om bekend de meest autovriendelijke stad van Europa te zijn. Rood betekent doordrukken, groen wordt niet gezien, een bumper is om je in vast te bijten, kom je van links, dan doe je alsof het rechts is en vooral vooral haal je nooit, maar dan ook nooit je voet van het gaspedaal! Palermo is deel drie van onze roadtrip door Sicilië! Wat een ruig landschap. Wat een wijds uitzicht als we dwars doorsteken van Agrigento naar de noordkust. Puur genieten! Zelfs in het midden, op weg van zuid naar noord – komen we kleine wijngaarden tegen. Langs de weg. Bizarre plek.

sicilie1

We zijn in Noto begonnen! Nou ja, net buiten Noto in the middle of nowhere lag onze ‘herberg’. Steeds verder raken we van God en wereld verwijderd, we kijken elkaar licht vertwijfeld aan, waar heeft onze travelagent ons toch ondergebracht? Maar zoals altijd, een sublieme plek! Hoe kunnen we twijfelen. Achter de heuvels ligt ‘Azienda Agricola Kalfenix’!

noto1

Hier maken we kennis met het hart van Sicilië. Autochtone wijnen als Nero d’Avola vullen onze glazen! Volle 100% Nero! Barstensvol kersen en rood fruit. Krachtig, maar geen spoortje hout! Hoog in alcohol, dat wel, maar door het zoete rijpe fruit stoort het niet echt. De druiven voor deze wijn worden met de hand geplukt en opgevoed op RVS vaten.

nerodavola2

Nero d’avola! De druif die genoemd is – naar men denkt – naar Avola, stad op Sicilië  in de provincie Siracussa. Een warmbloedige druif, met een groeicyclus dicht op de aarde om warmte op te slurpen. Waar het vroeger de schilder van de Languedoc wijnen was, is het tegenwoordig, mits goed verbouwd een perfecte egotripper! Maar ook wordt hij nog geblend met frappato, nerello mascalese en perricone.

Food suggestie: simpelweg een pasta al Arabica! Perfect! Zo beginnen wij onze reis door Sicilië! Wordt vervolgd!
https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/