Rondje Loosdrechtse plas – Hongaars in het glas

Rondje Loosdrechtse plas – Hongaars in het glas

Column van Marja van Beek

Wat een dag! Wat een plezier! Dagje varen zeiden mijn vriendinnen. Op Loosdrecht. Met het sloepje. Zoveel lol. Picknickmand mee, wat zalm wat kaasjes, wat andere snacks. En natuurlijk een wijntje, zoals men in de volksmond zegt. Laat ik daar nu voor gezorgd hebben. Fris Hongaars van vier druiven  – Nyakas –  gaat het glas in bij de Mijndense Sluis.

Meer mensen hebben duidelijk hetzelfde idee als wij. We komen onderweg van alles tegen. Zelfs close family.
Hoe gaat het er anno 2014 aan toe bij een stel middelbare meiden op een boot:

We kleppen en appen! De buienradar appt een klein spatje. Safari is nodig om een naam op te zoeken. Vivino scant het wijnetiket. Selfies à trois worden geschoten. We bespreken het koor der kozen. Wie is er allemaal ( nog) werkeloos. Onze 50+ generatie loopt in ieder geval voorop.  Op Nu.nl lezen we dat Henk Krol terugkomt. Ja, dat helpt.
We babbelen over appen met je stofzuiger, een koelkast die weet wat je eet? Koffie zetten met je smartphone. Op twee zenders tegelijk op één beeld televisie kijken! De Madese cobra – hoe eng is dat!

Onze vaders  zouden zo verbijsterd zijn als ze vandaag zouden ‘opstaan’. Immers, de wereld die zij verlieten is al lang niet meer.

IMG_4370Terug in Studio SvW  los ik ‘chef winkel’ af. Overbrug het laatste anderhalf uur tot de klok zeven uur aanwijst. Er is genoeg te doen.  Ik ruim de nieuwe wijnen van Francis Ford Coppola op, al mijmerend over de afgelopen dag.

Op de jaarlijkse Sonoma wijnveiling die dit keer een recordhoogte haalde met $4m, wat bijna drie keer zoveel is als het laatste record van dit evenement, waren de bieders ontzettend gul.  De veiling werd gehouden op het zogenaamde Sonoma Wijnweekeinde.
Net als Gallo en Jackson deed ook de Coppola winery een donatie van $100.000.  De recente aardbeving bij Napa heeft zijn sporen nagelaten en vertaalde zich in dit hoge bedrag.

Waarom FF gekozen? Omdat ik al zolang naar Californië wil misschien? Dat is een feit, maar vooral omdat ik een mooie betaalbare Amerikaan in mijn kast wil hebben! Met smaak en een sappig verhaal!
En dat kun je Coppola niet ontzeggen. Geboren in Detroit groeide hij op in New York. Een Italiaans-Amerikaans gezin, met twee creatieve ouders. Hij studeerde drama en filmmaken en is bekend van films als The Godfather, om er maar één te noemen 🙂

Letterlijk groot gebracht met de wijnfles op tafel. Onder andere zijn grootvader deed zeer zijn best om wijn te maken. Hij liet druiven per trein uit Californië naar New York vervoeren waar hij er zelf wijn van maakte in de kelder van het appartement. En dat werd het verhaal achter de Rosso & Bianco. Wijn voor alledag! Aangenaam, fris en sappig soepel.  Geen zware hout gespierd glas, wat je nog al eens tegenkomt in Californië.

Rood is een blend van zinfandel, cabernet sauvignon en syrah. Je proeft pruimen, kersen en chocolade. Wit is lekker houtloos, vergist in RVS en heeft  daardoor knisperend frisse smaak met tropisch fruit! Genietmomentjes!

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/