Rondje Pinot Noir

Rondje Pinot Noir

Pigeage, een klassieke wijnmaaktechniek in de Bourgogne gebruikt men niet voor niets. Het onderdompelen van de druivenmassa in het druivensap, zo aan het begin van de weg: druif wordt wijn, zorgt er voor dat er meer kleur en tannine aan de most afgegeven wordt, dan zou gebeuren als de druivenmassa alleen bewegingsloos zou pruttelen. Er is ook een andere methode, wat moderner, die men hier voor kan gebruiken. Bij deze maceration à froid préfermentaire zorgt men ervoor dat de gekneusde druiven koel weggezet worden, zodat er geen gisting plaats vindt, maar de kleurstoffen uit de schil wel in het sap kunnen oplossen. Hoe rijper de druif, hoe makkelijker dit klusje geklaard kan worden.

pinot nero altoBourgogne, bij uitstek het land van de pinot noir! Tenminste als we het over rode wijnen hebben. We komen daar niet één ‘Pinot’ tegen, nee er zijn verschillende klonen. En de wijnboer kiest zijn kloon naar locatie en wijngaard.
Nee, Makkelijk is het niet om zomaar een beschrijving te geven van de Pinot Noir! In het algemeen kun je wel dit zeggen:

Het is een vroegrijpende druif die heel erg afhankelijk is van zijn locatie en de bodem! Bovendien een druif met een dunne schil. Zet je hem met de voeten in de klei, in de Pomerol bijvoorbeeld, geloof maar niet dat het dan ‘the story of your life’ gaat worden. Of misschien juist wel. Als het te heet is, dan rijpt hij weer te snel. Hierbij stappen overslaand die juist moeten leiden tot een ware aromaclimax.

Het grote voorbeeld voor wijnmakers over de hele wereld is de Bourgogne! Van de koelste heuvels in Oregon tot aan de steilste hellingen in het Ahrgebied in Duitsland. Het is een eenling, deze pinot!  Zelden geblend, bijna altijd een cépagewijn. Met uitzondering natuurlijk in de Champagne. Hier doet hij zijn werk met meunier en chardonnay! Vol aandacht en respect, zodat hij ook hier onderdeel kan zijn van grootse wijnen.

Op donderdag vier december doen we in Studio Smaak van Wijn een wereldronde Pinot Noir. Verrassende wijnen zoals de Blanc de Noirs, Pinot Noir uit Zuid-Afrika, Süd-Tirol, en Nieuw-Zeeland en nog veel meer. Heb je interesse, dan vind je de informatie over de proeverijen en masterclasses op de pagina met onze wijnactiviteiten! Hier kun je je tevens aanmelden.