Rook bedreigt wijngaarden Calaveras Californië

Rook  bedreigt wijngaarden Calaveras Californië

Cursisten vragen wel vaak hoe die geuren en aroma’s toch in de wijn kunnen komen.  “Zij die drinken, weten zowel de taal der rozen als de die van de wijn op waarde te schatten”. Een uitspraak van O.Khayam een Islamitische geleerde uit de 11de eeuw.

Je kunt de geur van rozen waarnemen in Gewurztraminers uit de Alsace, overigens niet in alle.  Beaume-de-Venise uit de Rhône heeft deze bedwelmende geur in haar Muscat VDN wijn. De wijn van de premier wijngaard Clos des Mouches van de zuidelijke wijngaarden rond Beaune  is er bekend om. Verwelkte rozen vind je terug in de rode wijnen van Pauillac, van Margaux.

IMG_2555Maar komt het echt omdat de rozenstruiken vooraan  bij de keurige rijen wijnstokken groeien en bloeien? Nee, dat is niet zo. Je schijnt  nota bene drie ton rozenblaadjes nodig te hebben voor  een kilogram zuiver rozenextract.

In de wijn is het – weliswaar zwaar onromantisch – maar enkel en alleen terug te voeren op scheikundige verbindingen. Fenylethylalcohol is verantwoordelijk voor verse rozengeur in de wijn, oudere, in een wat verwelkt stadium verkerende rozen geven een ander geur af! Deze wordt veroorzaakt door scheikundige stoffen als geraniol en beta-citronellol. (Jean Lenoir).

‘t Ja het klinkt natuurlijk niet echt romantisch. Allerlei scheikundige reacties die verantwoordelijk zijn voor ons zwijmelmomentje bij de open haard, met onze neus in een vermaarde rode Bordeaux! Helaas, we kunnen het niet beter verkopen. Toch is het niet altijd een ester en moleculen verhaal. Een methylpentanon kwestie of een metoxypyrazine piek! Nee, luister maar.

In Californië ontstond op 17 augustus jl. een hevige brand in het Groveland Range District. In het  Stanislaus National Forest. Dit is tevens het gebied zuidwestelijk van Calaveras, een wijngebied in het zuiden van de Sierra Foothills. Noord-oostelijk van Lodi.   De wijngaarden hier liggen  qua hoogte zo tussen de hooggelegen wijngaarden van El Dorado (tot 790 meter hoog) en de lagere gelegen wijngaarden van Amador (tot 490 meter) waar het beduidend warmer is. Voornaamste druiven hier  zijn zinfandel,  chardonnay en  cabernet sauvignon.

Hier vrezen de wijnmakers nu wel degelijk dat de dikke rook van deze ‘Rim Fire’, hangend boven de heuvels van de Sierra Foothills onder de huid van de druiven zal kruipen. Op deze manier mogelijkerwijs de geur van de wijn zal gaan beïnvloeden!  Kan dit  nadeel tot een voordeel gebogen worden, vraagt je je misschien af.
Volgens de wijnmakers is hier maar één antwoord op: nee. Langdurig  in de rook staan, geeft uiteindelijk een aantasting van de wijn. Het is om maar zo even te zeggen als of je je wijn uit een asbak drinkt!
Het heeft dus niets te maken met de gerookte geur in wijn die kan ontstaan in wijn,  een optelsom van druif en bodem – hoewel niet direct verklaarbaar.  Herkenbaar  in sommige krachtige rode wijnen, uit de hele wereld,  maar opvallend genoeg ook in Sauvignon Blanc uit Pouilly Fumé. De aangename branderige geur van haardvuur.

 In Australië hebben zware bosbranden in 2003 in Victoria geleid tot aanzienlijke verliezen. Voorlopig houden de wijnboeren uit Calaveras goede hoop dat de hun zorgen geen bewaarheid zal worden en de dikke rook overwaait. Zelf zeggen ze dit:

“The last fire that resulted in sooty foothill wines was the Old Gulch fire of 1992 – a fire that “burned right up to Chatom Vineyards,” Hovey said.

“I was working at Stevenot Winery and I was the head winemaker at Chatom Vineyards,” he continued. “We made a cabernet that year and for the life of me I couldn’t figure out why the wine smelled like bacon that fell in a campfire,” he recalled. “It wasn’t until years later that I put two-and-two together and I figured out it was because the fire had burned so close to that vineyard.”

The foothill vineyards have seen many fires over the years, including a fire in 2001 that blanketed rows of grapevines in smoke but failed to spoil the wine.

“What was interesting about the vineyards at the Stevenot property is that we had the fires come through there too and we didn’t have any smoke taint,” Hovey said. “I think it is about the kind of vegetation coverage around the vines.”

LOGOsmaak van wijn8Bron: Calaveras Enterprise