Rose, het is nu de tijd!

Rose, het is nu de tijd!

Rose, Orange of blauwe wijnen?

Er is meer onder de zon tegenwoordig dan rode of witte wijn. Natuurlijk is er rosé, maar tegenwoordig is er ook ‘Orange’ wijn en onvoorstelbaar inderdaad, er is zelfs blauwe wijn…..
De wijnindustrie stunt blijkbaar graag. Een van de eerste commerciële acties die ik me voor de geest haal, is de campagne van de Beaujolais Primeur. In ons restaurant de derde donderdagen van november – de vorige eeuw – kwam de Primeur met dozen tegelijk binnen! Iedereen dronk het rode fruitige sap. Dwaasheid. Het volgende is de rosé Port van Croft die ik me goed kan herinneren, weer zoveel jaren verder. Ook geboren uit commerciële overwegingen.

rose-2Is blauwe wijn de volgende stap? Ik moet er niet aandenken! Iemand zei me, het lijkt alsof je glassex in je glas hebt. Het is waar, ik kan er niet over oordelen, ik heb het zelf niet geproefd.  Of dat wel gaat gebeuren, valt nog te bezien.

Rosé weer!

Wat ik wel proef en graag drink als het weer er weer voor is, dat is rosé. Mag uit de Provence zijn, dat hoeft niet perse. Als het smaak heeft, lekker verfrissend is, opwekkend, dan is het goed. Het moet je vrolijk maken. Dat is voor mij rosé, te drinken bij zomers weer.
Dat laatste, het klinkt gek, maar ik meen het serieus. Zo als ik ook een seizoenenmens ben, heb ik ook echt alleen zin in rosé bij mooi stralend weer.

rose-3Chateau Mirabeau Rose

Een van de wijnen uit de Provence die ik erg lekker vind, ook een beetje door het verhaal er achter misschien, is de rosé van Chateau Mirabeau.  In 2009 vertrok de Engelse Stephen Cronk met z’n gezin naar de Provence om daar een lang gekoesterde droom waar te maken door zelf wijn te maken en op de rosékaart te zetten. De roze, klassieke Provence rosé geeft gulle fruittonen met een mix van wilde aardbei, rode kersen en frambozen in de smaak. Gastronomisch inzetbaar bijvoorbeeld bij een mooie salade! Met gegrilde kip, of tonijn.

Domaine Horgelus

horgelus

In de Gascogne is mijn onbetwiste favoriet,  de La Vie en Rose van famille Le Menn. Het domaine de L’Horgelus ligt in het hart van de Gascogne met zo’n 34 hectare aan wijngaarden. De jonge Yoan le Menn geeft  leiding aan dit bedrijf. Tovenaar van de Gascogne. De rode (van tannat),  de witte, de moeulleux en de roze van dit huis zijn allemaal even sappig en smaakvol. Een geweldig aperitief op zomerse zonnige dag!

Decanter

“Wat weet jij eigenlijk van pink?” Dat is een vraag van Decanter deze week! Ze hebben een leuke quiz samengesteld met vragen waar je soms best even over na moet denken!
“Rosé consumption is on the rise across the world and some seriously good wines are being made, but how much do you know about this pink summery wine? Test your knowledge with this week’s Decanter.com quiz.”

Altijd leuk! Succes!

Bewaren

Bewaren