’t Is Rosé weer :)

’t Is Rosé weer :)

Rokjesdag

Sinds Martin Bril de term ‘rokjesdag’ neerzette, is de roze wijn weer langzaam op zijn retour, van heel ver weg gezakt te zijn geweest. Uit de vorige eeuw herinneren we ons  de zoete limonadeachtige wijn uit het midden van de Loire. Of het zuurstokroze Spaanse geweld. Geen drinken was het!
Dat is allemaal sterk veranderd, net zoals de hele wijnwereld heeft ook de rosé een enorme sprong voorwaarts gemaakt.
Een roségebied bij uitstek is de Provence. Bijna 90% van de wijnproductie in dat gebied langs de Middellandse Zee is roze. Bleekroze wel te verstaan. De bakermat van de Franse rosé.  Om de wijn zo te krijgen, gebruiken ze bepaalde druivenrassen. Niet alles vindt zijn weg in de Provence rosé. Grenache, syrah, cinsault, mourvèdre en tibouren zijn de meest verbouwde blauwe druiven in de Provence, waar je overigens ook rode wijn van kunt maken.

Regentsept2015HenkB.Kleur

De cruciale vraag is wel, hoe komt die rosé nu zo roze en blijft ze niet wit, of slaat ze door als een rode lap op een stier naar donkerrood. Wel, dat heeft allemaal te maken met de schil van de druif. Terug naar de ‘most’, het onvergiste druivensap dat je krijgt als druiven uitperst. Voor witte wijn worden de druiven ontsteeld (gekneusd)en direct uitgeperst. De most bestaat uit sap. Wel wat troebel, niet eens smakelijk en helemaal niet gelijk aan de fonkelende, heldere wijn die uiteindelijk zal ontstaan. De transformatie van het lelijke eendje naar de mooie zwaan. Bij rode wijn gaan we anders te werk. De druiven worden ten eerste niet altijd allemaal ontsteeld. Soms duikt een gedeelte met steel en al de most in. Dat heeft allemaal te maken met de wens van de wijnmaker, hoe de rode wijn uiteindelijk moet smaken. Zacht en rond, of meer krachtig met veel body, subtiel en elegant misschien?

In ieder geval worden de druiven gekneusd en gaan ze met schil en al de vergistingskuip in. Bedenk wel, dit is basiswijnmaken! Er zijn talloze nuances in de wijnmakerij.

Rosékleur

So far so good, maar we willen rosé gaan maken. Doordat de schillen van de blauwe druiven meewerken tijdens het vergistingsproces, in welke vorm ook, ontstaat de lichte tot donkere rosékleur. Op de schillen zitten namelijk de kleurstoffen van de druif, die de wijn kunnen schilderen van bleekroze naar donkerrood! De wijnmaker kan op verschillende manieren t om zijn wijn een roze kleur mee te geven.

Ten eerste kan hij doen alsof hij een witte wijn maakt. Hij perst de druiven uit, vangt de most op en voegt ook de laatste persing toe. Dat is het deel dat lichtgetint is. Het antwoord in de fles is een Vin Gris. Een witte wijn met een zachte koperen gloed erover. Een verbluffend voorbeeld is de Blanc de Gris van moschofilero druiven uit Griekenland. Nee, niets geen retsina-achtige taferelen. Integendeel. Een fonkelende koperen wijn met frisse tonen. Perfect als aperitief, maar ook een welkome aanvulling op een sushimaaltje of een salade.

Rose d'AnjouTen tweede bestaat de mogelijkheid die men ‘saigner’ noemt. Nu gebruikt hij gekneusde blauwe druiven zonder steeltjes. Na een bepaalde tijd, afhankelijk van hoe donker de wijn uiteindelijk moet worden, laat hij een deel van het sap weglopen. Onderuit de vergistingsbak. Dit wordt de rosé. De rest van de most gist door met schillen en al en kan niet anders dan rood worden.

Vervolgens kan je natuurlijk ook rode en witte wijn mengen. Dan heb je ook rosé. Maar…. dat mag niet. Kortom, rosé is niet de truckendoos van de wijnmaker. Binnen de EU mag je geen witte en rode wijn met elkaar mengen. Je gaat ook je doel voorbij, want rosé heeft echt een eigen karakter. Lees hier maar eens.

Ja, ja, ik weet het, er is natuurlijk altijd een uitzondering die de regel bevestigd. In dit geval is dat de champagne. Hoe champagne precies gemaakt wordt, komt nog eens aan de orde, maar nu even een uitstapje naar rosé champagne. Deze tint ontstaat wel door het toevoegen van wat rode wijn – van druiven uit de streek – aan het laatste deel van het champagneproces.

Vandaag rosé weer

Misschien bekijk je de rosé nu voortaan met andere ogen. Het is echt een wijn op zich! Niet zomaar een bijproduct. Daarnaast heeft het zijn eigen gastronomische mogelijkheden. Een rosé van syrahdruiven, daar ga je anders mee om dan een blanc de gris bijvoorbeeld. Een bubble rosé kan weer een andere plek in het diner opeisen dan een stille rosé.

Wij schenken graag een Nederlandse bubble rosé! Dat kan bijvoorbeeld ons Parelke zijn van wijngoed Sint Martinus uit het zuiden, maar ook van een wijngaard bij ons om de hoek,  Aan De Breede Beek in Nijkerk. De secco van cabernet cortis druiven. Slechts 11,5 % alcohol en een perfect aperitief! Secco is geen officieel erkende naam, maar meer een knipoog naar enerzijds Sekt (Duitse methode champenoise) en anderzijds Italiaanse prosecco. Hartstikke lekker 🙂

Vandaag is het echt rosé weer!

Kom je rose proeven in Studio Smaak van Wijn op vrijdag 13 mei? Dan staan ze op tafel! Rosé uit alle landen. Inschrijven kan hier.