Roussillon op vrijdag

Roussillon op vrijdag

Dagboek, 24 september

Wijnborrel

Er is zoveel zoete wijn, mooi zoet, zoet zoet, laf zoet, zoet met zuren, zoet met heel veel alcohol. En wat doe je ermee, wanneer drink je het? Wij drinken het aan het einde van uitgelopen vrijdagborrel. Als toetje bij het appeltaartje van Johns. Geweldige leuke avond, heerlijke kaasjes en warme vriendschap. Waarschijnlijk is het een van de laatste mooie zomeravonden die we hebben, we beginnen en eindigen buiten op het terras, stoer, zonder warmhoudlampen, maar in wolletjes en fleeces gerold. Te zonde om naar binnen te gaan. Ook de Roussillon bij de taart houdt ons warm.

Kazen

Aan kazen ligt er onder andere een halfharde Hollandse geitenkaas op tafel. Een bijzondere blauwschimmel is het met een hele aparte smaak. Dan een Gruyère en een jonge Boer. Daarbij een zacht uitloopkaasje, romig en zacht, maar met een bite om te zoenen zo zalig. Een avond zonder einde, een eindeloze avond. Zo een die je niet kunt regisseren, niet kunt plannen, maar die zich gewoon zo vormt. Bij toeval heb ik nog een onvolprezen appelkruimeltaartje van Johns in huis. Nog meer toeval, een halve fles Rivesaltes 🙂 Tja, dan is een + een toch snel wel drie.

Roussillon en de Vin Doux Naturel

Rivesaltes, wat is het, waar komt het vandaan? Het is onmiskenbaar zoet. Het is een van de appellaties uit de Roussillon. Er zijn er om precies te zijn vijf:

Muscat de Rivesaltes
Rivesaltes
Maury
Banyuls
Banyuls Grand Cru

Het is Roussillongebied  kent zo’n kleine 14.000 ha bedekt met wijnstokken. Waarbij sommige wijngstokken bijna tot in de oceaan kruipen. Het grootste deel van de zoete wijnproductie, de Vin Doux Naturels van Frankrijk komt uit dit zuidelijk deel.

roussillonRivesaltes Roussillon

De Rivesaltes bij de appeltaart is ruim 26 jaar oud. Hetgeen absoluut geen probleem hoeft te zijn voor dergelijke wijnen. Tot voor een aantal jaar geleden moest Rivesaltes altijd minimaal een jaar rijping hebben gehad voordat het op de markt gezet kon worden. Onze glazen omhullen “Rivesaltes Tuilé”, roodoranje gekleurde wijn die minimaal tot ruim twee jaar na de oogst onder de vleugels van het wijnhuis heeft gewoond. De stokken in dit wijngebied staan laag bij de grond, op terrassen die moeizaam bewerkt worden. Een landschap van grenache in alle kleuren, macabeu (de Spaanse furie Viura 🙂 ) en de druif tourbat oftewel de torbato van Sardinië. Er is ook muscat. Zowel de Alexandrijnse als de ‘à petit grains’.  Echter, dit tweetal mag niet meer dan 20% van de blend zijn.

Castellaanse types

Zo kennen we Rivesaltes Rosé, Rivesaltes Grenat, een rode van uitsluitend grenache noir, Rivesaltes Ambré, de witte gerijpte met een bruinige kleur en Rivesaltes Tuilé, de rode gerijpte met in ieder geval een percentage grenache noir en zero muscat. Hors d’āge is een vermelding die alleen bij de Tuilé en Ambré kan voorkomen, in de betekenis van ten minste vijf jaar oxidatieve rijping.

Een tripje is zo gemaakt!

Wil je hier eens rondtoeren in dit buitengewoon opmerkelijke landschap, vlieg dan op Perpignan en huur daar een autootje! Plezier verzekerd. Wij doen het zeker binnenkort. Dan wordt het een vrijdagwijnborrel in Perpignan! Tip!