Rozen en Irissen, hemelse geuren

Rozen en Irissen, hemelse geuren

Rozen verwelken, wijnen ontstaan

Groene vingers, nee daar sta ik niet om bekend. Meer tekenend voor mij is zoals mijn moeder het vroeger placht te zeggen: ‘in een hoekje met een boekje’. Mijn vriendinnen daarentegen tuinieren er lustig op los. De ene tuin is nog mooier dan de andere. De Engelse tuin van mijn lieve Engelandvaardster, de bloemige vijverpracht van La Bella, de glazen kas waar jaarlijks in het voorjaar nieuw leven gezaaid wordt, het echte rozenperk in een verder woeste bostuin. Tja, prachtig om te zien, maar het brengt mij niet tot grotere bloemenhoogten.

rozenRozen in de tuin

Maar rozen, daar heb ik wel wat mee. Achter in onze tuin is een klein hoekje waar ons viervoeter vriend Bink begraven is en op het grafje staat een rozenstruik. Prachtig in bloei! Keer op keer weer. Daar kan ik dan wel van genieten. En geurig dat die rozen zijn! Daarnaast schijnen ze ook helende eigenschappen hebben, althans volgens de Grieken en de Romeinen. Ook islamitische bronnen geven dit aan.

Rozenextract

Weet echter wel, er is drie ton rozenblad nodig voor een kilo extract. Het aroma dat afgegeven wordt door de rozenblaadjes wordt veroorzaakt door fenylethylalcohol. Terug in het scheikundelokaal dus. FEA is een veel gebruikte geurstof in de cosmetische wereld. Ook veel zeepjes bevatten FEA.  En ja, natuurlijk geurende rozige wijnen! Die zijn er beslist ook!
Bordeauxwijnen kunnen bloemenaroma’s als viooltjes, maar ook van rozen bevatten. De beroemde Bourgogne Clos des Mouches staat bekend om zijn aroma van amandelen en rozen, naast rood fruit. Maar rozengeur is niet uitsluitend voorbehouden aan rode wijnen. Genoeg witte wijnen kunnen ook zo aromatisch zijn.

Rozen in de wijn

Ten eerste en vooral de Gewurztraminers, met en zonder umlaut uit de `Elzas, maar ook de meer Duitste versies. Daarnaast is het makkelijk te herkennen aroma zeker aanwezig in een van de Meridionale wijnen van de Rhône. De zogenaamde VDN “Muscat de Beaumes-de-Venise”. Deze Franse VDN wijnen zijn zoete wijnen. VDN staat voor Vin Doux Naturel. Letterlijk te vertalen als “zoete natuurlijke wijn”.

Vin Doux Naturel

Het vinificatieproces gaat min of meer als volgt. De muscatdruiven worden geplukt en geperst. Het suikerrijpe vocht wat opgevangen wordt, in vakjargon de most dus, moet door toevoeging van gistcellen omgezet worden in wijn. Tot zover niets nieuws. Maar dan komt de aap uit de mouw. Middels suikermetingen bepaalt de wijnmaker of er genoeg suiker is omgezet, om vervolgens de vergisting van de resterende brullende most door toevoeging van neutrale alcohol te stoppen. Logisch gevolg is het achterblijven van de rest van het druivensuiker! Voila een Vin Doux Naturel is geconstrueerd!

En wat eten we erbij? Wel, van profiteroles tot bavarois, van crêpe Suzette tot Limburgse vlaai. Of heerlijke blauwschimmeltjes bleu d’auvergne of bleu de bresse.