Salade Niçoise met Rosé

Salade Niçoise met Rosé
Bob labrador

Gisteren een lekker dagje strand gepakt. Omdat de hond mee gaat, zitten we altijd op dezelfde plek in Noordwijk, bij het hondenstrand. Geweldig al die honden die niet uit de zee weg zijn te slaan. Als de Hollanders die we zijn, gaat de koeltas mee. Niet met wijn gevuld, maar wel met heel veel water. Voor ons, en voor Bob. Rond vijf uur weer thuis en daar met een fijn glas Riesling-Silvaner uit de wijngaarden van Hartmut en Petra Bernhard op het terras de avond zien vallen.

Op het menu stond risotto met kip en paddenstoelen. Als je dat zelf ook wilt maken, wel het is natuurlijk hartstikke makkelijk, maar gebruik wel een goede bouillon. Voor het recept zie dit wijnspijsblog. Je kunt natuurlijk ook simpel werken en gewoon bouillonblokjes gebruiken 🙂

Vanavond wordt het weer zo’n unieke zomeravond waar je tot de nacht valt, gewoon buiten blijft zitten. Buiten slapen kan ook. Mijn verre verleden bevat een studietijd aan Cornell University in NY. Daar kon het in de zomer zo bloedverziekend heet zijn, dat we met regelmaat allemaal op het dak van ons studentenhuis sliepen. Serieus, boven op het dak. Ha, ha, mooie tijd.

Salades in de warmte

Maar terug naar het hier en nu. Ook vanavond houden we het simpel met wat op tafel zal komen.  Salade geitenkaas met lekker brood.  Dat kan. Of een salade Niçoise. Er bestaat een klassiek recept van deze salade vernoemd naar de stad aan de Middellandse zee, maar je kunt er natuurlijk naar eigen inzicht van alles en nog wat van maken. Uitgangspunt is je slasoort, ik neem ijsbergsalade als neutrale start. Verder gebruik ik verse tonijn. Voor ons tweeën (ja het is niet altijd feest met de kinderen thuis) 200 gram. Eventjes om en om op hoog vuur in de koekenpan een grillkorstje geven. Eieren koken, sperziebonen blancheren, goede rijpe zonnige tomaten in parten snijden, rode ui snipperen, zwarte olijven afspoelen en naar smaak ansjovis erbij doen.  De tonijn is het laatste ingrediënt dat je bovenop de salade legt. Maak een lekkere dressing van olijfolie en balsamico en lepel dat over het bord. Lekker brood erbij, klaar ben je!

Rosé

De wijn, o ja, ik zou het bijna vergeten. Bij ons komt de Rosé van Yoan le Menn op tafel. De komt uit de Gascogne, is smakelijk, sappig en lekker fris. Geniet van de avond!