Sangiovese in de Languedoc?

Sangiovese in de Languedoc?

Van de 90.000 ha aan wijngaard in de Languedoc hebben Olivier Pascal en Fabienne Los Huertos er een aantal in Capestang!  Hier maken ze wijnen voor de Pays d’Oc en een aantal  AOP’s  in de heuvels buiten Saint Chinian in Berlou.
Ze wonen in een prachtig huis, dat zo uit een lifestyle blad weggeslopen kan zijn. Aan het Canal du Midi. De tengere Fabienne heeft naast haar zorg voor het buitengewoon bijzondere huis, dat nu bijna geheel gerenoveerd is, ook háár werk in de wijngaard. Ze snoeit, bewerkt de bodem, knipt en doet –  net zoals haar man Olivier.

saint chinian 1Domein “Les Terrasses de Gabrielle” bestaat sinds 2008. In die tijd vonden Olivier en Fabienne  het tijd worden om de coöperatie de rug toe te keren, om voortaan zelfstandig wijn te gaan maken! Zoals dat gaat met de dingen in het leven waar je je zinnen op hebt gezet, wat je grootste droom moet gaan worden, die zaken kosten heel veel tijd! Wat  er in dit geval op neer kwam, dat slechts op het allerlaatste moment de druiven echt tot wijn gemaakt konden worden! De wijnkelder was af op het moment van de oogst! Spannende tijden dus, met veel stress.
Er zijn nu twee locaties. Om ze beiden te zien, moet je in de auto stappen, anders gaat het  niet lukken.

druivenstok jongDe wijngaarden die deels vallen onder de AOP liggen net buiten Saint Chinian, zo’n 30 kilometer verder op in de heuvels van Berlou. Druivenrassen als syrah, grenache en mourvedre worden hier verbouwd, maar ook hele jonge plantjes, net droog rond de entsnede, zoals van  de druif petit manseng. Verder een klein perceel met vieille vignes carignan. En naast de petit manseng, wat een try out gaat worden voor over drie jaar; veel chenin blanc, viognier, grenache blanc en rousanne. De chenin blanc moet helpen om de zuurgraad omhoog te brengen. Pascal wil  zijn wijnen niet aanzuren. De wijngaarden, deels op het zonnige zuiden – de oude  carignan – deels op het wat koelere westen – syrah zijn met precisie uitgezocht door Pascal. Als je door de wijngaarden loopt, toont hij je de ‘sleeping lady’ – de bergkam aan de overkant, waarna hij uitlegt hoe hij verliefd werd op deze wijngaarden op zo’n 350 meter hoogte, compleet omgeven door de bossen.

In het deel voor de IGP, de vin de Pays wijnen, verbouwt het paar ook exotische rassen zoals de nielluccio = sangiovese,  counoise, cinsault en cabernet franc, maar ook andere variëteiten!  Hier werken ze – in tegenstelling tot de wijngaarden in Berlou – met machines. Ook kunnen ze irrigeren als ze willen. Limestone en agrico-calcaire maakt het mogelijk om  te werken  met machines. Dit is bij de rotsachtige  terrassen – schistes –  in Berlou  niet te doen.

Fabienne LanguedocFabienne is een zeer veelzijdige vrouw, naast de renovatie van hun prachtige huis, verbouwt ze  groente in de tuin van haar maman en werkt ze  als een ‘kerel’ mee in de wijngaard.
Verbazingwekkend is dat ze nog geen importeur in de lage landen hebben voor deze meer dan lekkere wijnen die ze maken. Anderhalf jaar geleden kwamen ze bij Jancis Robinson onder haar neus terecht, via een Britse vriend van het paar. Ze was behoorlijk onder de indruk! Dit is wat ze schreef: “Les Terrasses de Gabrielle, 12 de la Noche en la Habana 2011 St Chinian:
This seems more serious and substantial than the Viognierblend. Lovely honey character and fantastic persistence. Even served at room temperature it is coolly  refreshing. That rousanne aroma of broom. Really beautiful texture too. Heaven knows how it got its name!” (17 punten gaf ze de wijn van de 20!).

De wijn van 70% roussanne en 30 % grenache blanc is strogeel. De geur is aromatisch, vol, wat honing, gedroogde abrikozen. De zuren zijn aanwezig, mooi in balans met de alcohol. Deze wijn rijpt voor een gedeelte in acacia vaten en in eiken vaten. Werkelijk een bijzonder exemplaar! Hmmm!

 

Banner Basiscursus