Sardinië en zijn druiven

Sardinië en zijn druiven

Wijnen van Sardinië

Tja, dat was een verrassing. “Hier proef maar”, zei Roderick van Oosterom, van restaurant de Lage Vuursche. “Als je weet wat het is, is de fles voor jou.”

Familie-uitje

We waren neergestreken met de hele familie, en dat zijn er nog al wat, op het achterterras van het mooie historische pand aan de Dorpsstraat 2 in Lage Vuursche. Kind aan huis bij deze zo ontzettend gastvrije vrienden, die we inderdaad, ha ha al van kinds af aan kennen.

SardiniëMidgetgolf

De zonovergoten middag hadden we doorgebracht op de midgetgolfbaan, waar het competitieve karakter van menig neef en nicht in de strijd geworpen werd. Een hilarisch familie-uitje dus, dat ons dorstig maakte en schreeuwde om verfrissing.

Dit luxe-probleem werd moeiteloos en snel verholpen. In de vorm van bier, frisjes, watertjes en wijn werd de oplossing ons aangedragen. Ik bijdehand zei dat ik wel een glas wijn wilde, maar wel een beetje spannend. Zo kwam het dat ik het genoemde wijnraadsel mocht oplossen. De stilte was hoorbaar, mijn dierbaren keken mij vol vertrouwen aan. Dit weet ze! Helaas…. het ging mijn kennis te boven.

SardiniëNasco di Cagliari

Niet zo heel erg verwonderlijk, want het ging hier om het autochtone Sardijnse druivenras nasco. Cagliari ligt in het zuiden van Sardinië. Jancis Robinson bestempelt dit ras in de wijnbijbel ‘Wine Grapes’  als een serieus oud ras. Nasco di Cagliari is de DOC herkomstbenaming voor druiven van de wijnvelden rond de stad Cagliari die wijnen voortbrengen van 95 tot 100 procent nasco.

En lekker! Oh oh, wat lekker, zussen, broers, manlief, dochter en nichtjes, iedereen die niet aan het speciaal bier ging, wilde mee proeven en drinken. Over dat bier zou ik trouwens ook best een pittig blogje kunnen vullen! Wat grappig. Van de Bird Brewery. Andere koekoek! 🙂 Ik dacht serieus dat de mannen in de maling werden genomen, maar niets was minder waar.

Argiolas

Enfin, toch maar terug naar de wijn. De wijn kwam zoals gezegd uit het zuidelijke puntje van Sardinië. Van het huis Argiolas. Gemaakt met technisch inzicht: koude inweking, zachte persing, rijping sur lie en gebruik makend voor een klein deel van de blend van Franse barriques. Resultaat: fris, fruitig en druivig, geurend met name uit de tropische fruitmand, met een volle ronde smaak, krachtig karaktervol. Een wijn die ik graag eens bij echte risotto zou willen proberen.  En natuurlijk, zonder twijfel, een wijn die op tafel zal komen tijdens de alweer vierde Giro die in het najaar van start gaat! Mag je niet missen!