Savagnin in het schap van de super?

Savagnin in het schap van de super? Of echte alleen maar wijn voor gevorderden?

Savagnin, een uitzonderlijke druif, heeft een goede gelijkenis met gewurztraminer (Elzas), voelt zich uitstekend in kalk, mergel en  is een trage rijper. Een palet van geuren in het glas: peer, perzik , noten, mineralen, fruitigheid. Lekker toch ?  Maar niet te vinden in een Nederlandse supermarkt? Of toch…. kijken wij er misschien over heen?

Asperges, zeevruchten, vis, een stukje kaas uit de Jura, vrij gemakkelijk te vinden , wij garanderen een festijn.
Arbois, Château – Chalon , Etoile , Papillin uitstekende JURA terroirs. Te verkrijgen bij wijnhandelaars, supermarkten. Zo lezen we op de Belgische website Wijnton.be  Want de Jura wijnen zijn hier in de supermarkt te koop! Ook bijvoorbeeld in de Colruyt! Kijk maar eens even hier!

Maar hier in Nederland lukt het ons niet, hoe we ook zoeken een wijn van savagnin gemaakt bij de grutter te vinden. Hoe zou dat komen? We zochten en speurden en kwamen de wijn zelfs tegen bij de Aldi in Engeland! Maar niet in Nederland. Of kijken we verkeerd?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=49Tth0yvBss&w=560&h=315]

In ieder geval,  ook Vinissima – altijd praktische en begrijpelijke informatie over wijn&spijs! – liet haar licht er over schijnen!  En sprak er zoals we van haar gewend zijn enkele verstandige woorden over!

VIN JAUNE … VERKWIKKEND MIDDAGDUTJE OP EEN SPIJKERBED?
JURA, WIJN VOOR GEVORDERDEN! –

“Is Jura-wijn lekker of alleen maar boeiend? Onlangs hadden wij met ons wijnproefclubje een prachtige proeverij met wijnen uit de Jura. Er stonden maar liefst zeventien wijnen open die avond. Droog wit, rosé, rood en de bijzondere Jura-specialiteiten Vin Jaune, Vin de Paille en Macvin. Gaandeweg de avond kwam er steeds meer discussie: is wijn uit de Jura eigenlijk wel lekker of gewoon heel boeiend? We constateerden meer en meer: wijn uit Jura is heel bijzonder, heeft een aparte smaak, maar wordt niet altijd door iedereen lekker gevonden. Kortom: wijn uit de Franse Jura is wijn voor gevorderden…!

Dat de wijn uit de Jura zowel heel interessant is als wellicht een wijn voor de meer geoefende wijnliefhebber, komt door twee aspecten. Ten eerste de aparte druivenrassen die bijna nergens anders in de wereld te vinden zijn. En ten tweede het proces van wijnmaken. Beide aspecten geven de wijnen uit de Jura iets heel karakteristieks.”

pijl tweeBron en verder lezen: Vinissima’s Blog! U zult zien, Ingrid slaat de spijker op zijn kop 🙂