Save up, beautiful wines are on their way!

Save up, beautiful wines are on their way!

eersteplukGisteren stuurde Sara Channel van de WOSA de nieuwste feiten over de Zuid-Afrikaanse wijnoogst rond! Oogst? Het is pas mei, zie ik mensen denken, maar ja, Zuid-Afrika, zo’n 8 uur vliegen bij ons vandaan ligt toevallig wel op het zuidelijk halfrond. O ja…
Zo proefden we twee weken geleden hier bij De Eerste Soester Wijnschool ‘De Eerste Pluk 2015’ al. Altijd verrassend voor de cursisten om in april al wijn van hetzelfde jaar te proeven!

Hoe ziet de wijn van 2015 eruit? Vooralsnog is het een kleinere wijnoogst maar van zeer hoge kwaliteIt! Na een van de droogste en vroegste wijnjaren ooit begon het plukken van de druiven twee weken eerder dan gebruikelelijk, volgens de wijnboeren van het Zuid-Afrikaanse VinPro.

Het warme weer van augustus 2014 zorgt voor een vroege ontbotting. Dit warme droge weer leidt uiteindelijk tot een van de gezondste seizoenen in jaren met vrijwel geen verlies door ziektes en of rotting. De totale oogst zal 1 tot 2% kleiner uitvallen dan die van 2014. In Worcester oogst men de grootste druivenopbrengst ooit, ook in Robertson neemt de druivenopbrengst toe. Orange River, Olifantsriver en Breedekloof doen ongeveer hetzelfde als in 2014, de rest van de wijngebieden zit er iets onder. De kustregio’s hebben geleden onder een watertekort door de droogte.

Zuid-Afrika is de zevende grootste wijnproducent wereldwijd en produceert 4% van ’s werelds wijnen. Hiervan wordt 52% geëxporteerd en 48% lokaal gedronken.

“The wines from our 2015 harvest are set to cement South Africa’s position as the most exciting wine producer in the world. The wave of optimism around the quality of South African wines will only continue and we’re excited to be able to showcase this great vintage during our forthcoming trade show, Cape Wine, this September. Our winemakers are gearing up to show visitors from across the globe some of the best wines South Africa has ever produced.” aldus Siobhan Thompson, CEO, Wines of South Africa.

Analyses  van de druiven zijn goed, met een lage pH en goede zuren-  en suikerniveaus, die de basis van wijnen van hoge kwaliteit vormen. Kleinere bessen en gematigde temperaturen tijdens het naar binnenhalen van de druiven hebben tot een krachtige kleur en intense aroma’s geleid voor de rode wijnen. Maar ook in wit is er een bovengemiddelde kwaliteit te verwachten! Kortom, er worden uitzonderlijke wijnen verwacht en sommige wijnmakers gaan er van uit dat de oogst van dit jaar een van de hoogtepunten in hun carrière zal zijn.


Tot slot nog een kijkje naar de verschillende wijnregio’s zoals Sara het samengevat heeft.

Overview of the regions:

Breedekloof – One of the best harvests ever in terms of quality, with a relatively large crop as bonus. Klein Karoo – An unusually early, healthy season brings a high quality, but smaller harvest.
Malmesbury/Swartland – This dryland region’s crop decreased, but smaller berries promise remarkable quality.
Olifants River – Exceptional grape analyses and colour due to a more moderate summer; the same crop size as in 2014.
Orange River – A good harvest of the same size as in 2014, despite limited frost damage and heat waves.
Paarl – After kicking off very early, a smaller harvest of very high quality was taken in.
Robertson – A bigger harvest than in 2014, with exceptional quality wines.
Stellenbosch – Although somewhat smaller, this was one of the best, if not the best, harvests in years.
Worcester – The largest harvest in the region’s history, producing very good wines.

https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/