Schapen zijn gek op pecorino

Il Pecorino is een Italiaanse schapenkaas en een belangrijk product in het gelijknamige Italiaanse winkeltje in de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord. Naast allerlei andere zelf geïmporteerde verse en houdbare Italiaanse producten zoals mooie Toscaanse hammen en salami’s, olijfolie, wijnen, pasta’s, sauzen, cantuccini en andere lekker zaken. Een winkeltje en een restaurant. Want je kunt er ook eten! ‘s Avonds.

pecorinoPecorino, een schapenkaas. Je kunt het over de pasta schaven, eten met olie en truffel! Of je kunt het verwerken in een groene asperge salade bijvoorbeeld.  Pecora betekent schaap. Vandaar schapenkaas. Maar de schapen zijn ook gek op de druiven met de lichte, dunne schillen die groeien waar zij grazen! Van origine  uit de Marken in het oosten van Italië. In het bijzonder in het gebied Monti Sibillini, in het zuidwesten van Perugia. Ook in Calabrië kwam de druif voor als greco bianco en als pecorello bianco.

Het is een vroege rijper. Goed bestand tegen akelige schimmels. De wijn van deze druif is stevig, droog en mineraal. Langzaam maar zeker krabbelt deze druif op en kom je hem op meer plaatsen in noordoost Italië tegen. Anno 2010 wordt de Pecorino gezien als een speciale, originele wijn met geel fruit en een duidelijke minerale toets. Het verleden van de druif, met haar lange verdwijning en geheimzinnige terugkomst, is hoogst bijzonder te noemen en men kan in de Marken trots zijn op de herintreding van de Pecorinowijn op de markt.

Offida Pecorino is strogeel gekleurd met een lichte groene schijn. Gemaakt van minimaal 85% pecorino. Men mag tot een maximum van 15%  andere niet-aromatische witte druiven  gebruiken.

Met de proefclub van Smaak van Wijn de Pecorino 2012 DOCG Offida geproefd van De Angelis. Zijn wijngaarden liggen rond Castell di Lama en Offida. Op hooggelegen gebieden. Gunstig voor een langere rijping, deze warmte overdag afgewisseld  door de koelte van de nacht dankzij de hoge ligging.  Ook tijdens de oogst houdt men hier rekening mee door de druiven in de nacht en vroege ochtend te plukken. De wijn heeft sinds 2011 de DOCG erkenning.

De wijn is vol, droog, een hele lichte amandelachtige toon en veel geel fruit. Dit is nu eens een wijn die je niet perse jong hoeft te drinken. Leg hem gerust een paar jaar weg en laat je dan verrassen. Heerlijk zo’n wijn! Niet van dat ‘geijkte’ geeikte :). We vonden de wijn bij Ben van der Linden in Soest.