Sekt als zomerbubbel

Sekt als zomerbubbel

Door: John Bindels

Voor als het ooit zomer wordt…

Sekt als zomerbubbel
Zomerwijnen. Iedereen die in die handel zit, denkt er op zijn of haar manier over. Ze steken een natte vinger in de lucht en denken dan te weten wat jij het komende seizoen gaat drinken. Ze haken in op ‘trends’ die ‘watchers’ de samenleving proberen aan te smeren. Eerder ter meerdere glorie  van de eigen negotie dan om klanten te gerieven die daar niet om hebben gevraagd. ‘Invloedrijke’ wijnomzetters of hun verkenningspatrouilles hoeven maar iets te roepen of de kiem voor een ‘trend’ is al gezaaid. Geloof het of niet maar voor dat volk circuleert al een nieuwe naam in polderland: ‘social influenzers’.
 
Minder strak
Wie op internet zoekt naar uitgesproken zomerwijnen treft daar hele pakhuizen aan wijnen, die geacht worden ons op zomerse dagen te plezieren. Daar zitten tonnen aan publiciteitsbudget achter. En wie daarin het meeste investeert maakt de grootste kans z’n eigen wijntrend te ‘scheppen’. Bij de een is dit nog steeds de Portugese Vinho Verde, die hier nooit echt is doorgebroken en dat bij de jongere generatie ook zeker niet zal doen. Zuur spul, meneer, niet om te hachelen. Wie met frisdranken is opgegroeid en onbewust een suikerverslaving heeft opgelopen, kiest met stip- en aantoonbaar- voor minder strak. Een Pinot Noir uit Roemenië, roept dan de vinoloog van het jaar. Ja, voor hem misschien. Maar op een zomers terrasje kiest de doorsnee-consument niet bij voorkeur voor iets onbekends. In een Belgische krant wil de Voorproever ons verwijzen naar het diepe zuiden. Probeer maar eens een Roussillon. Een cru zoals Caramany, om maar eens iets te noemen. Is al eerder bij ons geprobeerd. Resultaat: geen poot aan de grond. En al helemaal niet bij zomerse vrouwen. Die kiezen dan, wijst bijna elk onderzoek uit, overwegend voor wit. En het na-ijlende percentage ook nog wel voor rosé, als het tenminste niet om dat zuurballenwater gaat.

Wansmaak
Wordt het dan weer die slappe Prozacco van een paar euro, die als een vloedgolf door onze straten heeft gestroomd?  Nee, roept de Vereniging van Beschaafde Wijndrinkers: ‘Die komt er bij ons niet meer in’. Deze club ageert met argumenten van hogere orde al jaren tegen de wansmaak van allerlei importeurs en graaierige grootgrutters die willen dat de hand van de knip gaat met drie voor een tientje en de vierde gratis. Valt daar nog tegen op te voeden? Weinig van gebleken. Want de stroom van zomertreurnis houdt aan.
 
Meer bruis
Wat drinken die Kenners, Zieners en Duiders nou eigenlijk zelf? Een enkeling beperkt zich tot ‘klassezaken’. Importeurs met een keurige reputatie die met geciviliseerd gekoeld rood uitpakken. Loire en Beaujolais. Weer anderen houden het bij wit. Als het maar beschaafde bruis is en meer biedt dan aangezoet vruchtensap. Het ziet ernaar uit dat àndere bubbels dan Prozacco ( voor al uw depressies) deze zomer op terrassen aardig zullen inburgeren. Liefst niet zo droog dat je er teveel dorst aan overhoudt, zodat het toch nog een dure dag wordt. Een redelijke Spaanse cava heb je al voor zo’n 15 euro. Op een terras wel wat duurder, maar vaak minstens zo genietbaar als een overdreven geprijsde champagne. En vergeet de Duitse sekt van vandaag niet. Die is er al beneden de 10 euro. En van een kwaliteit die zelfs kritische proevers aanspreekt. Neem nou Rottkäpchen, een Ostalgische bubbel die bij de buren razend populair is en hier voor nog geen 9 euro bij de slijter staat.

Hou sekt in de gaten. Die zou wel eens  betere zomerkansen te wachten kunnen staan dan de Prosecco hier ooit heeft gehad.

=====================================================================

SAM_2738John Bindels, wijnjournalist: Hoofdredacteur Wijnwijs.eu Ulicoten, journalist en landelijk bekend wijncolumnist. Hij publiceerde eerder honderden columns in de rubriek WIJNWIJS op de website Lekker Wijntje, die is overgegaan naar Bythegrape. Hij is ook de auteur van het boek ‘Wijn met prik’. En werd in 2010 winnaar van de Oeuvreprijs Award wijnjournalistiek voor spraakmakende columns in een speciale stijl.

2 Reacties

  • Sjaak Posted 10 juni 2013 13:49

    Misschien bedoel je ‘influencers’? Of is het een verwijzing naar een griepvirus?

  • dewijncoach Posted 11 juni 2013 20:05

    Reactie van de auteur: “IK schrijf het zoals ik het de gebruiker heb horen uitspreken. En in de rubriek ZOGEZEGD op Wijnwijs.eu leg ik uit dat het niet om een griepvirus gaat, maar om vervuild polderlands.”

Reageren is niet mogelijk.