Sekt en de andere wijnen uit Rheinhessen

Sekt en de andere wijnen uit Rheinhessen

Sekt van het Weingut Bernhard

Sekt, Ausleses en Spätleses, ze zijn er hoor! Ze liggen te glunderen in de kast. Onze wijnwinsten uit Rheinhessen. En we zijn er superblij mee! Wat een aanwinst! Volle Silvaner’s, fruitige Rieslings, Scheurebe die perfect is in een marriage met witschimmels. Zo blij.  Over 2016 kan ik nu ook al glunderen! Lees hier maar eens wat een geluk de Duitse druifjes gehad hebben, afgelopen jaar.

Rheinhessen: een kwestie van geluk

“De ῾septemberzomer’ zullen de wijnboeren in Rheinhessen zich nog lang heugen. De herfstmaand heeft met zijn stralende zonneschijn 3,8 °C hogere temperaturen dan gemiddeld het een en ander goedgemaakt dat gelet op de lastige weercondities in het eerste halfjaar bijna onbereikbaar leek. In mei regende het in Rheinhessen driemaal zo veel als normaal na een al erg koel voorjaar. Bernhard-3Nog aan het begin van de zomer liep de groei ongeveer twee achter, terwijl de vochtigheid een hoge ziektedruk in de wijngaarden veroorzaakte. De toestand van die wijngaarden, waarin door de slap geworden bodem soms niet met een tractor gereden kon worden, maakten de noodzakelijke behandelingen extra moeilijk. Die ommekeer kwam in juli.

Tot in september was daarna sprake van overwegend droog en warm weer met in augustus maxima van 35 °C. Voor de vroeg rijpende rassen begon de pluk begin september, terwijl het hoofddeel ervan midden september van start ging. Afgezien van afzonderlijke wijngaarden waar door ziekte in het voorjaar al sterke opbrengstvermindering tot soms volledig verlies was opgetreden, konden overwegend gezonde en goed gerijpte druiven met keurige mostgewichten binnengebracht worden. Het geschatte oogstvolume ligt met 2,5 miljoen hectoliter maar heel licht onder het gemiddelde. De wijnen zijn in het algemeen fruitig en sappig met minder alcohol dan in 2015. Van het ideale herfstweer profiteerden in het bijzonder de Rieslings. Zijn presenteren zich uitgesproken aromatisch, Die uitstekende aromatische rijpheid is volgens experts het geheim van de jaargang 2016.” (Bron: Wijn.nl)

Tja, voor zover 2016. Die wijnen hebben we nog niet in de kast natuurlijk.

 

Weingut BernhardWijnkast Studio Smaak van Wijn

Maar wat hebben we inmiddels wel liggen:

Grauburgunder 2015 Frei-Laubersheimer Fels Spätlese trocken
Scheurebe 2015 Hackenheimer Kirchberg Auslese
Riesling 2015 Frei-Laubersheimer Rheingraffenberg trocken
Spatburgunder 2013 Hackenheimer Kirchberg trocken
Sekt – Winzersekt Riesling 2013 Brut

Bewaren