Serragrilli blendt

Serragrilli blendt

Maandag 15 mei,

Amore Amerai. Een verbluffende blend uit Piemonte van Serragrilli. Vanaf het eind van de negentiende eeuw tot vandaag, zijn vier generaties van de Lequio familie ‘in de wijn’. Vanaf de jaren dat de druiven nog verkocht werden, de bulkwijn in grote vaten geladen werd en op karren door ossen getrokken werd, sinds dat allereerste begin gaat dit bedrijf van vader op zoon en in een maalstroom van modernisme. Ook de jongste generatie nu werkt met het hele gezin in wijngaard en kelders. Maar niet meer te vergelijken hoe het ooit begon.  Dit kleine Piemontese familiebedrijf produceert wijnen van uitsluitend de druiven uit hun eigen wijngaarden. Op de heuvel genaamd Serragrilli. Volgens de meest moderne vinificatie technieken. Het wijnhuis is in de loop der jaren met Franse barriques en kleine eikenhouten vaten volgestopt, waarin de grote rode wijnen rijpen en rusten.

Serragrilli blend PiemonteNeive

Neive ligt tussen Monferrato in noordoosten en Alba in het zuidwesten in. Het dankt zijn naam aan een adellijke Romeinse familie, de “gens  Naevia”. Echter, de oorsprong van deze stad is veel ouder: de eerste nederzettingen die we kennen dateren uit ongeveer 5000 jaar geleden, uit de Neolithische periode (het nieuwe Stenen Tijdperk rond 11.000 v Chr.  Een monumentaal stadje dat zeker de moeite waard is om te bezoeken als je toch in Piemonte bent! Kerken, paleizen en monumenten, in een prachtige landschap gelegen en in een enorme wijnplas van Barbaresco, Barbera d’Alba DOC, Dolcetto d’Alba DOC en de Moscato d’Asti DOCG  om maar wat te noemen afkomstig  van de wijnstokken in de heuvels rondom Neive. De rijkdom van Neive, met hier net buiten het huis van Serragrilli

SerragrilliDe Piemontese blend

In dit geval uit een onverwachte hoek. Namelijk barberadruiven en pinot noir, met freisa en dolcetta. De Barbera en de Pinot Noir hebben een houtlagering gehad van 12 maanden waar de Dolcetto en de Freisa op metalen vaten zijn gerijpt. Men blendt als volgt: 40% Barbera d’Alba, 30% Pinot Noir, 20% Dolcetto d’Alba, 10% Freisa. Met als resultaat een volle sappige complexe wijn met zachte tannine. Maar wat eten we erbij?

Kalfsbiefstukjes met Roquefortsaus

Gruwelijk lekkere kalfbiefstukjes met een zachte, romige maar ook wel pittige saus. Voor het vlees moet je echt bij een goede slager zijn! De roquefortsaus is in feite ook een blend. Hiervoor gebruik ik uiteraard roquefort en verder runderbouillon als basis voor de saus, die ik laat inkoken met wat rode wijn en tot slot koksroom voor het romige effect.

Grande gustoso 🙂