Siciliaanse wijnen

Siciliaanse wijnen

Dagboek, zaterdag 6 augustus

Siciliaanse wijnen

Vorig jaar tijdens de voorbereiding van onze wijnreis naar Sicilië loop ik tegen de enorme diversiteit van druivenrassen aan! En zoveel onbekende, of vergeten rassen eigenlijk! Want zeg nu zelf: Perricone drinkt je toch ook niet elke dag! Of zeg jij wel eens: “doe mij maar een Nerello Cappuccio” uit het gamma der Siciliaanse wijnen.

Chardonnay

Een daverende reis wordt het. Alleen hoogtepunten met slechts een klein dieptepuntje. Dat is de avond waarop een sommelier mij een glas Chardonnay laat proeven, nadat Marcel heeft gezegd dat ik een wijnverstand heb. Ik heb niets tegen Chardonnay, maar als ik op Sicilië ben en de sommelier vindt dit toch wel “het nieuwe goud van Sicilia” is dat voor mij een treurige, sippe daad.

L’Aperitivo Siciliano

Nee dan de wijn die we zaterdag als aperitief drinken. Ook van Sicilië maar zonder een enkele chardonnaydruif. Gewoon echt van het eiland zelf. De catarratto bianco en de zibibbo. Samen in een blend. Van de cataratto lijken er twee types te zijn. De comune en de lucido. De comune heeft van zich het citrusfruit, maar geeft ook een herkenbaar Italiaans bittertje in de afdronk.

Ha, en de lucido doet precies hetzelfde, want ook al denken sommigen dat het twee verschillende variëteiten zijn, is de werkelijkheid anders. Hun DNA is identiek.

Crudo-catarratto-zibibboZibibbo

De zibibbo is de andere blendpartner en als je de wijn proeft, nee ruikt, dan kan het goed zijn dat je in gedachten de Argentijnse Torrontès in het glas denkt te hebben. Deze muscat d’Alexandrië, ja dat is hem dus met een Italiaanse doop. Hij zorgt voor het muscatachtige aroma. De vlierbloesem, het tropische accent. Kortom. Siciliaanse wijnen, wat een goed initiatief voor een aperitief! in Een typische Mie wijn, dat hebben Marcel en ik direct door. En ja hoor, de prinses, even thuis in het weekeinde, is het volmondig met ons eens. Daar gaat de wijn 🙂