Smaakavond met landenthema

Smaakavond met landenthema

Smaakavond

Steeds vaker wordt me gevraagd om bepaalde combinaties te ‘bewijnen’. “Marja, wat moet ik bij gevulde kwartels schenken?” “Welk wijn past goed bij kalfsoesters, ik wil graag Oostenrijks?” “Waarom wordt die Sauvignon uit Marlbourough zo bitter bij mijn gerookte zalm salade?”. “Ik dacht dat de Pinot Blanc wel bij Bitterkoekjesbavarois zou smaken, maar het wordt heel zuur.”

Hele heldere, logische vragen en opmerkingen waar je als wijnliefhebber een antwoord op wilt vinden.

Wijnlanden

Dat zette mij aan het denken. Deze invalshoek die ik persoonlijk ook erg leuk vind, zou ik heel graag combineren met een bepaalde landenthematiek. Om een lang verhaal kort te maken, dat is gelukt! Er zijn vier mooie thema’s uitgerold met iedere keer een land in de hoofdrol. “Smaakavond” heb ik het genoemd.

SmaakvanWijnboom

Smaakavond is de zoveelste loot aan de SmaakvanWijn activiteitenboom geworden. Naast de SDEN-cursussen, naast de twee Rondes, een door Italië (Giro) en een door de coole climate wijnstreken, de Ronde van de Koude Wereld.
Ook naast de combi-wijnworkshops asperges, chocolade en kaas met wijn. Tot slot naast het unieke schakeljaar, de brug tussen het SDEN-3 diploma en alles wat daarboven zit.
Tja, de wijnschool in Soest groeit en bloeit werkelijk. Ook overdag wordt er met regelmaat een wijncursus gegeven. Super geschikt voor de medewerkers in de horeca, die ‘s avonds moeten werken, of graag met hun hele bedrijf op cursus gaan!

wijnwet oostenrijkLandgericht proeven

Terug naar het jongste thema Smaakavonden. Tijdens deze avonden gaan we landgericht wijnen proeven bij verschillende gerechtjes. Kleine hapjes, maar vooral veel diversiteit. Smaakstijlen staan voorop en deze gaan we ook bij elke wijnspijs combinatie benoemen.

Een simpel voorbeeld: Züricher Geschnetzeltes, het fijne Zwitserse kalfsvleesgerecht, we plaatsen het even bij de buren in Oostenrijk. Mooie zachte ronde smaaktonen. Noem het smaakprofiel gerust ‘rond’. Daar moet dus een passende Oostenrijkse combinatie uitrollen. Heerlijke puzzelen met profielen en vooral lekker proeven.

Inschrijven

Maar echt als je het kunstje kent, wordt het steeds makkelijker. Doe je mee?
Je kunt afzonderlijk inschrijven per thema, maar ook een abonnement voor drie avonden nemen. Zuid-Afrika zit al vol, maar er blijft genoeg ander wijnnieuws! Inschrijven kan via de e-mail, of via het inschrijfformulier dat je op de website smaakvanwijn.com kunt vinden!