Soep van erwtjes en wijn

Soep van erwtjes en wijn

Soep

groen of wit

Aspergesoep, natuurlijk iedereen kent het wel en heeft daar zo een eigen recept voor. Belangrijk bij asperges is dat je ze echt heel goed moet schillen, anders blijf je draadjes eten. Als je je glad geschilde asperges dan kookt, kun je als je geen moderne asperge-pan hebt, de asperges prima in grote braadslee van glas of rvs leggen. We koken ze graag met een flinke scheut melk en serveren het wellicht ouderwets maar o zo lekker met ei, mooi gescheiden, het wit ‘en brunoise’ en het geel door een fijne rasp gedrukt, met gesmolten heldere boter en verse nootmuskaat. Het kooknat wordt uiteraard niet weggegooid maar dat wordt de soep!

Wat drink je erbij? Ieder jaar houden de vinologen een wijnconcours om de best passende aspergewijn uit te kiezen. Dit jaar ging dat feest natuurlijk niet door, maar 2017 staat me nog helder voor ogen. De wijn die toen als beste uit de bus kwam, was een droge Muscat uit de Languedoc.
Dit jaar hebben we de Blanc 2018 van de Kleine Schorre erbij gezet. Top.

Zover over asperges want ik wilde vandaag eigenlijk een super makkelijke soep presenteren. Soep van kleine fijne diepvriesdowerwtjes. Ideaal als je borrelbezoek langer blijft, dan gepland. Compliment dus voor de gezelligheid. Wat je in huis moet hebben is:

bouillon

Runderbouillonblokjes
Zak diepvrieserwtjes (pond)
Gerookte spekreepjes
Uien
Olijfolie
bosui
gevulde pepermolen

Soep maken

Van twee bouillonblokjes maak je een liter bouillon. Ondertussen hak je een ui in kleine stukjes en snipper je de bosui. De bosuisnippers houd je apart, dat is straks garnering in de soep. Samen met de gerookte spekreepjes. De uienringen bak je op een laag vuur in de olijfolie, ze mogen niet zwart worden! Vervolgens giet je de bouillon bij de uien in de pan. Als het kookt, voeg je de doperwtjes er aan toe. Laat dit een paar minuten goed doorkoken en zet dan je staafmixer aan. Voeg versgemalen peper toe. scheutje koksroom als je het in huis hebt, kan ook geen kwaad. Verdeel de bosui-snippers en de gerookte spekreepjes over vier soepkommen en giet de soep erop. Helemaal af is het als je ook nog lekker brood gebakken hebt. Toevallig 🙂

wijnspijsblog

De wijn heb je natuurlijk allang uitgekozen en klaar staan. Wat drink je bij deze volle soep? Ik zou kiezen voor een licht gekoelde Spätburgunder uit Rheinhessen, de Ahr of Baden. Wat een feest.