Solaris, wijn van de barrique

Solaris, wijn van de barrique

Druiven van de ‘Koude Wereld’

Ben je ergens enthousiast over, dan wil je er steeds meer van weten. Je onderzoekt, je leest en in dit speciale geval is het ook: je proeft! In deze kwestie bedoel ik de wijnen gemaakt van zogenaamde ‘coole climate’ druiven. De wijnen van de ‘Koude Wereld’! Frisse, smakelijke witte, blozende roze en pittige rode wijnen. Gebaseerd op een basisproduct van fruit dat beter bestand is tegen kou, wind, regen en kortere zomers dan andere soortgenoten. Vroegrijpende druivenrassen als chasselas en müller Thurgau zijn natuurlijk allang bekend in deze wijnstreken van de koude aarde.

Ook chardonnay, pinot noir en gewürztraminer rijpen vroeg en kunnen hun mannetje staan in de koelere gebieden. Veelal zijn het witte druiven, simpelweg omdat de blauwe schillen, waar de anthocyanen en tannnine in nestelen veel warmte nodig hebben om tot volle ontwikkeling te komen.

Wijngebieden met een ‘coole climate’

Er zijn meer coole climate zones op de wereld dan je misschien denkt. Niet alleen Duitsland, Nederland en nou doe eens gek Denemarken zijn koel voor het wijndruifje, ook het wijngebied rond de Loire kan goed fris zijn, en wat te denken van de Lower Columbia Valley in Washington, het eiland Tasmanië en natuurlijk de Canadese wijnstreken. Zomaar een handje vol, want er is nog veel meer Koude Wereld wijn.

Solaris en johanniter

Typische druiven geschikt voor koudere weerstomstandigheden zijn de solaris en de johanniter. De solaris is ontstaan uit de volgende reeks kruisingen: merzling x (Geisenheim GM 6493 = Saperavi Severny x Muscat Ottonel).
Synoniem: FR 240-75 en ontwikkeld in Duitsland door het onderzoeksinstituut in Freiburg. . Beide rassen zijn goed rijpende. De johanniter doet het ook in het koudere noorden van Nederland nog steeds goed. De solaris is al vroeg rijp. Snel klaar om te oogsten dus en plezierige bijkomstigheid, hij houdt zijn zuren vast en bouwt veel suiker op. Bovendien, erg prettig, de solaris heeft een natuurlijke weerstand tegen schimmels! Dus je hoeft niet veel te spuiten. Dat houdt het lekker schoon.

Aroma’s als chardonnay

solarisDiezelfde solaris is minder uitgesproken dan de johanitter, maar kan net als chardonnay opgevoed worden op de barrique. Niet verkeerd dus. De smaak vertoont dan het hazelnootachtige, boterachtige vermengd met aroma’s van rijp fruit. Fantastische druif dus. Als cepage op hout, of in een huwelijk met de Johanniter voor meer frisheid. Maar het is niet alleen maar himmelhoch jauchzend met deze druif.

In de wijngaard groeit de dappere druif als kool. Voordat je het weet zit je met scheuten van meters. Niet geschikt om genoeg druiven te dragen. Dus extra aandacht van de wijnboer is absoluut eerste vereiste. Daarnaast is de solaris de beste vriend van de wespen! Moeiteloos behaalt hij superhoge suikergehaltes, je kunt er zelfs een serieuze dessertwijn van maken terwijl de zuren toch intact blijven! Maar ja, een Walhalla dus voor het zoemende, prikkende beestje. Enfin, als dat alles is 🙂

In onze afdeling wijnen uit de “Koude Wereld” hebben we van de solaris er één van de barrique, de LingeWit Cuvée Barrique. Mooi vol, met frisheid, een volle smaak en aroma’s van zeer gerijpt wit fruit. Lekker bij ouderwets gerookte zalm op toast! Deze maand zit hij trouwens in het Wijnabonnement. Met als recept, gepocheerde tongrolletjes gevuld met zalm en een witte wijnsaus.