Some of my favourite grapes

Some of my favourite grapes

Wine Grapes, door velen wel de wijnbijbel genoemd, soms het wijndruivenwoordenboek en heel af en toe het druivenevangelie is van Engelse makelij. Zo kun je dat wel zeggen.
Het is het omvangrijkste naslagwerk op het gebied van  druivenrassen en wijn dat er ooit gemaakt is. Voor wijnschrijvers, wijnjournalisten een noodzakelijk ‘hebbeding’ dat niet in de boekenkast mag ontbreken. Die van ons ooit besteld en opgehaald in Engeland zelf. Ook alweer even geleden.

De drie-eenheid bestaande uit Jancis Robinson, Julia Harding en José Vouillamoz is de kracht achter dit magistrale werk. Waar druiven als Kapstoni Tetri en Rudava doodgewoon zijn.

Jancis Robinson zelf gaf vorig jaar voor het eerst een kijkje in de keuken van haar eigen druivenvoorkeuren. En hoewel ze nadrukkelijk aangeeft  niets tegen de  klassieke druivenrassen te hebben, integendeel, laat ze ook welbewust juist die andere zo bijzondere rassen naar voren treden.

wine grapesZoals de Assyrtiko van  het eiland Santinori of de Bourboulenc uit la Clape. Haar meest bijzondere ontdekking tot toe is echter de Godello – de druif uit Galicië.

En aan rode zijde spreekt ze haar voorkeuren uit voor bijvoorbeeld Aglianico, de late rijper van Basilicata, maar ook Mencia noemt ze als druif waar de mensheid  meer van zou moeten kunnen genieten.

Wel, genieten dus van eens andere wijndruiven dan die je zo altijd al in je glas tegenkomt!

Bron: Favourite Grapes by Jancis Robinson

wine grapes