Raimonds Tomsons Sommelierscup

Raimonds Tomsons Sommelierscup

Raimonds Tomsons and his magic of wine

De voorzitter van de International Sommelier Association, de Japanse Shinya Tasaki (’s werelds Beste Sommelier 1995) heeft het behaagd 🙂 de Let Raimonds Tomsons als winnaar van de grootse wedstrijd om de sommerlierscup van de Europa te benoemen. De winnaar, 36, is hoofdsommelier van het restaurant Vincents in Riga.  Met de overwinning van deze sommelierscup opent hij daarmee tevens de deur naar de deelname van een tweede Letse kandidaat in de competitie om “De Beste Sommelier van de Wereld 2019”. Deze vindt plaats bij onze buren in Antwerpen (België). De Poolse Piotr Petras is tweede geworden, terwijl Julia Scavo en David Biraud de derde plaats moesten delen. Chapeau tot de tweede macht! Want wat moet je veel weten als je zover in de wijn zit! Wit en rood volstaat allang niet meer. Het is werkelijk een gigantische prestatie!

Sommelierscup

Ben je nu helemaal geïnspireerd geraakt? Nederland kent ook een Sommeliersclub. Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS) is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen en online informatievoorziening biedt het NGS een platform voor sommeliers om samen te komen en zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast tracht het NGS op die wijze ook het niveau van wijnservice en daarmee het algehele niveau van de Nederlandse horeca en specifiek de gastronomie naar een hoger plan te tillen.

Het NGS is geen exclusieve club. Een ieder die als sommelier in Nederland werkzaam is kan zich bij het Nederlands Gilde van Sommeliers aansluiten.

Het NGS is aangesloten bij de Association de la Sommellerie Internationale (ASI) en organiseert als enige organisatie in Nederland daarmee officieel het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers om de Trophée Henriot. Ook stuurt het NGS een afvaardiging namens Nederland naar het Europees- en Wereldkampioenschap voor Sommeliers. Het NGS wordt aangestuurd door haar bestuur dat gebonden is aan statuten en gecontroleerd wordt door een jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. (Bron: Nederlands Gilde van Sommeliers)