Sour grapes, of wat druiven je kunnen vertellen

Sour grapes, of wat druiven je kunnen vertellen

Sour Grapes – Vers van de pers!

2Doc: Sour Grapes gaat over Rudy Kurniawan, de grootste wijnoplichter ooit, die bekroonde kwaliteitswijnen van gerenommeerde wijnhuizen namaakt en voor exorbitant hoge prijzen verkoopt maar uiteindelijk toch wordt ontmaskerd. Hoe heeft deze “rockstar of wine tasting” de rijke wijnhandelaren en –verzamelaars jarenlang kunnen misleiden?

De traditionele, gerespecteerde wijnwereld wordt omstreeks het jaar 2000 geconfronteerd met de nieuwe rijken, bij wie het niet om verfijnde smaak gaat maar die dure wijnen voornamelijk als lucratieve beleggingsobjecten zien. De prijzen schieten omhoog: in 2000 brengen wijnveilingen wereldwijd 92 miljoen dollar op. In 2008 is dat al vervijfvoudigd tot 478 miljoen dollar. In dit speelveld overspoelt de jonge enthousiaste Rudy Kurniawan aan de vooravond van de economische crisis van 2008 de Amerikaanse markt met zijn zelfgemaakte wijnen, zogenaamd van befaamde wijnhuizen. Met zijn enorme kennis van wijnjaren en een uitzonderlijk goed smaakpalet doet Rudy mee met de grote spelers. Al snel worden zijn wijnen via veilingen door superrijke handelaren gekocht. Biljonair Bill Koch geeft bijvoorbeeld 2,1 miljoen dollar uit voor 200 van Rudy´s flessen. Maar er hangt ook een waas van mysterie om hem heen. Hoe succesvoller hij wordt, des te meer vragen mensen zich af wie hij is en waar hij vandaan komt. En zijn die oude wijnen van luxe wijnhuizen die hij verkoopt wel echt?

Uiteindelijk overspeelt hij zijn hand: een Bourgogne-wijn die hij aanbiedt, komt uit een jaar waarin deze niet geproduceerd blijkt te zijn. 2Doc: Sour Grapes is een reconstructie van een karakteristiek ‘nieuwe kleren van de keizer’-verhaal.

Je ziet het op 28 december!  2Doc: Sour Grapes  woensdag 28 december, 22.40 uur op NPO2

vraagtekenWijnkennis begint bij de druif

Een wijn doorgronden is niet zo maar gepiept! Dat blijkt wel! In tegendeel! Zelfs de grote wijnkenners kun je beduvelen. Daarom zijn cepageproeverijen zo leuk. Niets prestigieus, geen geldkwestie, maar gewoon lekker proeven met zijn allen! Deze week hebben we de primitivo / zinfandel eens onder een vergrootglas gehouden, implicerend dat we een ruime cepageproeverij met deze van huis uit ‘tribidag’ druif hebben opgezet. Je kunt namelijk heel veel online doen, reizen boeken, de luiers bestellen, wijnen inkopen, apparatuur, kleding en boodschappen inkopen, maar online een bataljon wijnen van een cepage of een land, of een streek, terroir of wijnmaker proeven, dat blijft toch echt onmogelijk.

Bovendien is het briljant gezellig om je met zijn allen in het glas te verdiepen, de verschillende meningen te ventileren en uiteindelijk met z’n allen toch tot een zekere consensus te komen, een grote gemene deler wat wel en wat absoluut niet lekker gevonden wordt.

Dit keer proeven we 8 wijnen waarvan naam en te verwachten kenmerken besproken worden. Daarnaast een negende wijn, un vin inconnu. Deze avond kent eigenlijk een meervoudige karakter. Een ingewikkelde opdracht voor de deelnemers.

Ten eerste, kun je van de acht wijnen de Primitivo van de Zinfandel onderscheiden? Ten tweede: de geheime fles! Welke wijn is afkomstig van een ander druivenras en komt niet uit Puglia of Californië. Waar zit hij?

appassimentocoppolaProeverij Primitivo of zinfandel

Acht wijnen, het blijkt keer op keer, acht wijnen in de proeverij is voldoende. Hier kan iedereen zijn aandacht bij houden, er vol voor gaan en in twee uur tijd bouwen we dan een stevig model rond de afstammelingen van de Croatische tribidrag. Vergis je niet, we hebben het niet over de plavac mali! Dat is weer een nakomeling van de tribidrag X dobriçiç.

Aan het einde van de avond is iedereen het er over eens, zinfandel of primitivo, blind onderscheiden, dat is een lastige hoor! Maar wel zijn er conclusies te trekken over de wijnen van deze druiven. Een enkele wijn is in onbalans, maar over het algemeen staan ze hun mannetje.

Kenmerken

Hoog in de alcohol, veelal zwoel in de smaak, Italiaanse elegantie naast Californische jam, het zijn uitspraken die beide positief bedoeld zijn. De tannines zijn rijp, vaak zacht als fluweel, de Primitivo’s lijken meer kleur te hebben, iets meer frissere zuren, maar ja, vier om vier is natuurlijk niet representatief genoeg wat dat betreft.

In de smaak vechten pruimen, chocolade, koffie, rozijnen, leer om de eerste plaats. Vanille heeft zijn bestaansrecht opgeëist en fruit, donker fruit, is keer op keer in de neus aanwezig.

White Zinfandel

Over een wijn zijn we het allemaal 100 % eens, de ‘White Zinfandel’ die de avond opende, mag voortaan wel gewoon dicht blijven 🙂

En de ‘vin inconnu’? Deze wordt door twee proevers herkend! De Rosso Veneto appassite van Sopra Sasso. Door zijn licht – aan de stok – ingedroogde druiven krijgt de wijn een fluwelig rond karakter met een klein zoetje. Een sappige wijn voor pasta’s en pizza! Wel graag zelf bakken!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren