Spaans rood aan de horizon: Chozas Carrascal

In de buurt van Valencia liggen drie DO’s met een eigen kwalificatie. Utiel-Requena, Alicante en Valencia. De grootste van deze drie is Utiel-Requena. Bobal is hier het lokale druivenras en zul je het meeste aantreffen.

chozasdruivenAlle jaren werkt het domein Chozas Carrascal hier aan zijn organische welzijn. Sinds 2010 is het eindelijk officieel! Aandacht voor de omgeving, duurzaamheid en zorg leveren onder meer zuivere wijnen en bovendien de DO Pago status. Dus niet het minste! Een eigen appellatie! Met deze ‘beloning’ is de hoogste kwaliteitserkenning die mogelijk is in Spanje een feit.

Pago Chozas Carrascal.  Eigendom van de Lopéz family, die in 1989 besluit alles op alles te zetten om het hoogste haalbare in Spanje te bereiken.

Het domein ligt 700 meter boven het zeeniveau en ter plaatse worden elf verschillende druivenrassen verbouwd. Opgaand in een landschap vol olijf- en amandelbomen. Meer dan vijftien jaar heeft het Lopéz instituut gewerkt en gebikkeld om wijngaarden te herstructureren, opnieuw te beplanten, nieuwe stokken neer te zetten en voor alles de oude Bobal stokken te bewaren, naast nieuwe fruit van chardonnay, cabernet en syrah.

chozasbodega In 2003 werden de eerste druiven geoogst waar echte wijn van gemaakt kon worden.  Welke dit weekeinde op de proeftafel van de Proefclub van Smaak van Wijn terecht kwamen. De Las Ocho, een rode wijn met een rijping van veertien maanden in Frans eiken. De wijn is gemaakt van bobal, monastrell, garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah en merlot. Diep robijnrood. Een fruitige neus, naast volle zoetheid van vanille en onderliggende houttonen. De wijn van de acht druivenrassen worden afzonderlijk op Allier vaten opgevoed. Rijpe ronde tannines rollen door je mond. Ook in de smaak zacht, waar vanilletonen, chocolade en  koffie vechten om de eerste plaatsl

Op de proeftafel  van de Proefclub van Smaak van Wijn ook de  las 2ces.  2011. Gemaakt van bobal met aanvulling van syrah en tempranillo en een alcohol% van zo’n 13,5%.

Deze druiven zijn afzonderlijk gefermenteerd in betonnen vaten waarna de de wijn vier maanden lang in houten vaatjes (ook weer van Frans eiken) rustte. Wat ontstaan is, is een rode fonkelende wijn geworden.  In de neus overheerst het rode fruit. Hieronder wat houtgeuren. Zacht en bescheiden. Een frisse smaak, met de kruidigheid van de syrah en de zachtheid en fruitigheid van de tempranillo.

chozasvatenChozas Carrascal  maakt naast krachtig rood ook droog wit, op hout gerijpt van  chardonnay, sauvignon blanc en  macabeo. Een wijn barstensvol honing en vanille.  Cava in de vorm van brut Nature reserva van Chardonnay en Macabeo  en zoet rood van garnacha die ook vijf maanden rijpt op Franse Alliervaten!  Om gebotteld te worden als een volle rode aromatische wijn met aardbeien en zwarte bessen in de neus. Rond,  fris en fluwelig!

Bij Claudia Roden gingen we te rade naar typische streekspecialiteiten uit Valencia. Je vindt in haar boek uitgebreide beschrijvingen over de streken in Spanje, ieder met zijn eigen kernwaarde! Langs de  Middellandse zee bijvoorbeeld werkt men graag met sauzen. Deze ‘sauzenzone’ zoals zij het zegt is bekend vanwege zijn koude suazen die naadloos aansluiten bij  groentenschotels ( verduras a la plancha) en vleesgerechten zoals ‘chuletitas de cordero a la parrilla con patatas.
Voila, zo leer je ook nog eens wat Spaans!

1 Reactie

  • DE Wijnen Posted 21 oktober 2013 14:12

    Super artikel. Geeft goed weer wat wij van DE Wijnen.com ook hebben ervaren. Dus voor wie deze heerlijke Spaanse wijnen wil proeven kijk op http://www.dewijnen.com.

Reageren is niet mogelijk.