Spaanse wijnproeverij Rueda met je strippenkaart

Rueda 2Ja, je hebt sauvignon blanc en je hebt verdejo. En je hebt wijnen met beide druiven in zich verenigd. Zo’n 12 jaar geleden nog een onbekende wijnstreek. Dat was Rueda. En nu? De DO Rueda staat definitief op de kaart. Dank zijn misschien wel Telmo Rodriquez, dank zij de inspanningen van velen.

Toch kreeg dit gebied in Noord-west Spanje zijn herkomstbenaming al in 1980. Nota bene de eerste officiële DO van Castilla y Leon. Het resultaat van veel jaren hard werken met de zeer ‘eigen’ druif verdejo. Wit was het dat toen telde. Wit is nog steeds zeer belangrijk, maar sinds 2008 wordt er ook en nu officieel rode en roze wijn gemaakt. Het productiegebied van de Rueda wijnen ontvouwt zich rond zo’n 74 dorpen gelegen in de provincie Valladolid, Segovia en tot slot nog vier in het noorden van de provincie Avila.

rueda 1Naast de inmiddels bekende druif verdejo, kom je ook de sauvignon blanc tegen. Bovendien staat er viura en een piepklein beetje palomino fino! Bekende uit Jerez.

Ook rood is aanwezig in deze wijnstreek die zich uitstrekt van Valladolid tot aan Salamanca. Het zal je niet verbazen dat de tempranillo goede sier maakt, maar daarnaast vinden we toch weer wat klassiekers als merlot en cabernet sauvignon.

Op woensdag 4 maart houden we een uitgebreide Rueda proeverij in Studio Smaak van Wijn. Alleen wit komt aan de beurt. Maar veel en verschillend. Zo proeven we Verdejo, maar ook Sauvignon Blanc Rueda. Ook verrassend: zoete Rueda van sauvignon blanc druiven.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. De Strippenkaart voor proeverijen kun je hier natuurlijk voor gebruiken. Heb je hem nog niet? Dan kun je hem op de avond zelf nog aanschaffen. Zo spaar je snel nog een proeverij bij elkaar 🙂
https://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/