Proeven met José-Félix Alvarez

Daniel en Jose AlvarezEen vleugje Spanje met een Spaanse wijnproeverij

Dat was een leuke avond met José-Félix Alvarez uit Spanje. José is de exportmanger van het Spaanse wijnbedrijf waar de huizen van Pierola, Traslascuestas en Cyatho in vertegenwoordigd zijn. Een Spaanse bourgondiër, dat kun je wel zeggen. Met heel veel verstand van de wijnen van Rioja, Rueda, en Ribera del Duero.

Delegatie Wine-Angels & friends  had zich rond 20.00 uur bij de Studio verzameld met tapasgerechtjes en kazen voor deze Spaanse wijnproeverij. De wijnen namen de heren mee. Prachtige wijnen. Dat moet gezegd. Ter plekke direct besloten welke in de wijnkast terecht komen. Zodat tout Soest en omgeving hier van kan genieten. Geen wijnen van macrobedrijven of van ‘fabrieken’ die de supermarkten voorzien, in tegendeel, mooie elegante wijnen die slechts in kleine oplages gemaakt worden! Handarbeid.

stoofschotelgazpacho ageethRioja en Ribera

José, je kunt merken dat hij gewend is te praten, te vertellen. Stiltes vallen er nauwelijks, alleen als hij iets van de tapas gebruikt of als hij nadenkt over de vele vragen die we hebben. We proeven veel. Soms Rioja naast Rioja, soms Rioja naast Ribera. Altijd spannend. Terwijl we luisteren, proeven, drinken en genieten maak ik keuzes voor wijnen die ik graag wil delen. Immers, als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen! En eerlijk is eerlijk, deze wijnen mag je niet voor je zelf houden!

IMG_2888Proeftafel

Uit Rueda de Verdejo Superior Cyatho van wijngaarden met wijnstokken tussen de 25 en 30 jaar oud. Het is 100% in een glas. Typisch fris, tropische aroma’s en kruidigheid. José vertelt dat dit de wijn voor vrouwen is in Spanje.
Meteen hier na laten we Rueda liggen, op weg naar Ribera de Duero, waar op nog geen 50 kilometer afstand van het beroemde Vega Sicilia de bodega van Carlos Bujanda “Traslascuestas” ligt. In Valcavado de Roa. Fluwelen wijnen.

En zo maken we kennis met de Roble, die mooi geïntegreerd hout in de smaak heeft, en de zuurstokkleurige krachtige Rosado. Fantastische gastronomische rosé met toast, rokerigheid, caramel. Zachte tannines en rood fruitig. Heerlijk. Eerlijk.

In Rioja ligt het huis van Carlos Bujanda in Moreda (Rioja Alavesa). De wijnen worden uitsluitend met het fruit van de wijngaarden uit dit gebied gemaakt. De meeste hellingen kijken naar het zuiden, de bodem is kleiig met kalk en tussen dag- en nachttemperatuur heerst een groot verschil. Zo voldoen de wijngaarden allemaal aan de eisen die vol en krachtige druiven zullen verlangen.  Per jaar verschilt hier de invloed van het klimaat op de wijn. Soms, bijvoorbeeld in 2004 krijgen de wijnen een Atlantische tik. Lijken ze meer op Bordeaux. Soms, neem nu 2005 krijgen ze een Mediterraanse gloed, zoals bijvoorbeeld Toscane of Languedoc.

IMG_2905De serie rood, gemaakt van 100 % tempranillo is loopt op in kracht en complexiteit, maar is  lekker sappig en smooth op elke niveau. Allemaal aanraders niet bepaalt zonder keuzestress dus deze avond 🙂

De witte Rioja is van 100% viura en gist op eikenhouten vaten, net als je in de Bourgogne ziet. Toast en vanilla van Amerikaanse eiken gecombineerd met rijp steenfruit en citrus. Geschikt voor kreeft, paella, gegrilde visjes. Lekker anders!

Toppers van beide huizen proeven we naast elkaar. Niet te kiezen. Het is puur een persoonlijke beleving want beide wijnen zijn van een spannende klasse. Goed gemaakt, hoge kwaliteit en ja, dan geeft je eigen smaak de doorslag! Sappig, vol fruit, met fluwelen tannines en perfect voor aan tafel.
De Reserva Espcecial ‘ VITIUM’ – uit een kleine wijngaard met prephylloxerastokken. Wijnstokken tussen de 90 en 110 jaar – naast de Reserva Espcial ‘VALCAVADO’ van Ribera del Duero – 30 maanden op de barriques na vinificatie op de tanks.

Wat een fijne wijnen hebben we weer kunnen proeven! Wat een prachtige aanvulling in de winkel van Smaak van Wijn 🙂  Dank Daniel van Cavad’Or! Super weer.

IMG_2910 vitium rioja