Spanje, wijn en fietsen

Spanje, wijn en fietsen

Penedès, Torres

Naast wijn, de core business, heeft deze familie ook het beheer van de Torres Family Foundation welke is opgericht door Miguel Torres in 1986 en waar zijn dochter Mireia Torres Maczassek de touwtjes in handen heeft en haar moeder erevoorzitter is. Ze houden zich bezig met verschillende projecten over de hele wereld gericht op de bescherming van kinderen door het bouwen van educatieve centra en het regelen van pleeggezinnen voor weeskinderen die het risico lopen op sociale uitsluiting.

Ik was online aanwezig op uitnodiging van WineMasters! Ze zijn op dit moment met een vijfdelige documentaire over Spanje bezig. De familie Torres is een van de grote pioniers uit de Penedès. Zij verbouwen zowel inheemse als internationale druiven. Sr. Miguel Torres senior liet zelfs in 1999 de DO Catalunya instellen, omdat hij de DO Penedès alleen te beperkt vond. Het hoofdkantoor van Torres is in Vilafranca del Penedès, Tegenwoordig heeft Torres meer dan 1.300 hectare eigen wijngaarden en is aanwezig in meer dan 150 landen. De naam Torres wordt in  deze landen geassocieerd met de beste wijnen ter wereld.  Ik ben onwijs benieuwd naar deze komende documentaire. Je vindt alles over WineMastertv hier: WineMasters!

‘Gazpacho rojo de tomates’

wijnspijs

Voor de Spaanse wijnspijs vandaag heb ik, passend bij het Spaanse weer en de droogte momenteel in ons land gekozen voor een  Spaanse koude soep van tomaten! Als je het echt op de manier van de landarbeiders van vroeger gaat doen, dan is dit je boodschappenlijstje: 2 sneetjes wittebrood, 1 kilo rijpe trostomaten, 1 rode paprika in parten gesneden, 2 knoflookteentjes, een half glas witte wijn, een flinke scheut olijfolie, zout en peper, suiker.

In de keuken!

Laat het brood uitdrogen, bijvoorbeeld in de oven. Het moet wel wit blijven, dus niet in de toaster doen. Snijd de tomaten in grove stukken. Pureer de paprika in de keukenmachine en vervolgens voeg je de tomaten en de knoflook (via de knoflookpers en de prut uit de pers doe je er ook bij) toe. Het wittebrood breek je in stukjes en gooi je bij de rode massa. Met twee theelepels suiker.  Pureer alles tot een vloeibare massa ontstaat en breng het op smaak met peper en zout. Giet dit in zijn geheel in grote kom en plaats deze afgedekt tenminste een uur, maar niet langer dan een dag in de koelkast.

Voor het serveren kun je in de soepkommen een garnituur snipperen van bijvoorbeeld lente-ui, bieslook, basilicum, geraspte kaas en verkruimelde blauwschimmel. De wijn? Hm, om bij de Torres family te blijven, denk ik aan een fijne Rosado 🙂