Sparklings en meer

Sparklings en meer

SparklingsSparklings en English Wines

Sinds de tijd van de Romeinen worden er al wijnstokken aangeplant in Groot-Brittannië.

In de middeleeuwen waren de wijngaarden ruim voorhanden, wijndruiven werden verbouwd dwars door het zuidelijke deel van Engeland. Kloostergemeenschappen koesterden de druif! Maar net als overal ter wereld gebeurde, gingen ook de monniken in Engeland ten onder. In de vorige eeuw, rond de 50er jaren kwam de wijngaard terug. Wijnbouw en vinificatie werden in ere hersteld.

Sir Guy Salisbury-Jones legde een commerciële wijngaard aan in Hambledon, in het graafschap Hampshire. De oud-militair wilde zijn liefde voor Frankrijk thuis tastbaar maken en legde een kleine wijngaard aan. In 1954 oogstte hij de eerste druiven.

Productie

In de jaren 90 is er zo’n 1000 ha aan wijngaarden, nu ligt dat getal rond de 1500. De wijngaarden die op totaal onmogelijk voor wijnbouw gelegen stukken grond lagen zijn allang verdwenen. Zo’n 450 wijnboeren hebben zich op de productie van witte, mousserende en een klein beetje rode wijn toegelegd. ( 84% is wit of bubbelt, 16% is rood).

Klimaat

Het noordelijk gelegen land is natuurlijk niet direct de place to be voor de wijndruif. Echter, de opwarming van de aarde en het zeeklimaat dat in bedwang gehouden wordt door de warme Golfstroom bieden toch mogelijkheden voor serieuze wijnbouw. Nachtvorst in het voorjaar en veel nattigheid tijdens de bloei kunnen weliswaar tot ernstige problemen leiden., maar aan de andere kant is het Verenigd Koninkrijk een hemels weiland voor bruisende Sparklings!
Veel van de mooiste wijngaarden liggen op de zuidelijke hellingen van de heuvels in Zuid-Engeland. De bodem bestaat uit hetzelfde materiaal als in Champagne. Ontstaan in hetzelfde geologische tijdperk. Kalk en limestone (kalksteen ontstaan door sedimentatie).

Wijngaarden

SparklingsIn de wijngaard wordt veel met ‘Geneva Double Curtain‘ gewerkt, ook Scott Henry en Lyre. Hierdoor kan veel blad geformeerd worden als zijnde broodnodige suikermachientjes. Vooral vroege rijpers doen het het goed. Kan eigenlijk ook niet anders met dit pittige klimaat. Bacchus, huxelrebe, reichensteiner, rondo, dornfelder en zelfs pinot noir. Een overal graag geziene gast is de goede oude ‘müller thurgau’. Witte wijnen zijn droog, laag in alcohol en hoog in zuren.

Ook Ortega doet zijn best, zowel voor droge maar bij voorkeur lekker zoete wijnen. Hij kent een hoog suikerniveau, met medium zuren en is behoorlijk gevoelig voor edele rotting. Een gemiddelde wijngaard is rond de 2,5 ha. De opbrengsten zijn laag, de arbeidsuren zijn hoog, de prijzen navenant.

Wijngebieden

Sparklings

Engelse wijngebieden als Surray, Kent en Sussex liggen verspreid over het zuidelijke deel van Engeland en zoals gezegd is het meeste wijnbezit klein qua oppervlakte. Behalve Denbies in Surray waar maar liefst 100 ha met wijnstokken bedekt is. Chilford Hall gelegen in het landschap van de rollende heuvels rond Cambridge behoort tot een van de oudste wijngaarden van Engeland. Hier worden negen druivenrassen verbouwd, 19

.000 stokken staan geplant. Op een bodem die ‘flinty soil’ genoemd wordt, vuursteenachtig, kiezelhoudend op kalkbodem. De wijngaarden liggen op het zuidwesten, met een vol bladerdak, optimaal profiterend van de zon.

De stille wijnen en Sparklings zijn fris, fruitig, met net bovengemiddelde zuren. Je kunt hier een leuke tour doen met een uitgebreide proeverij in het ruime, goed geoutilleerde proeflokaal. Wijnmaker Mark Barnes kan zijn hart ophalen.

Enkele populaire druivenrassen:

Voor de sparklings gebruiken de Engelsen dezelfde rassen als in het Champagnegebied. Daarnaast wordt er bacchus verbouwd, een witte Duitser – kruising tussen silvaner X riesling en müller Thurgau. Een aromatische druif die laag in zijn zuren zit.

Ortega is een andere belangrijke speler. Deze vroegrijpende kruising tussen müller Thurgau X siegerrebe barst van het steenfruitaroma en is perfect voor zoete versies.

De Franse hybride seyval blanc wordt veel gebruikt voor Eiswein en/of Late Harvest productie.

Reichensteiner vinden we veel terug in de sparklings. Deze Duitse kruising tussen müller Thurgau X madeleine angevine en early calabrese zit mooi hoog in zuren.

Tot slot wordt er ook een handvol pinot noir verbouwd. Natuurlijk nodig voor de bubbels, maar je kunt hem ook als heldere rode wijn terugvinden.

Al met al, een wijnreis naar Engeland is leuk en heel verrassend!