Speeddates Food&Wine Aan de Breede Beek

Speeddates Food&Wine Aan de Breede Beek

De Breede Beek of Aan de Breede Beek dat mag ook natuurlijk. In ieder geval ben ik daar afgelopen zaterdag gestationeerd. Met de meest handige logistiekmanager die je maar kunt bedenken, ‘s morgens op weg naar Nijkerk. Dit wel pas na opening van Studio Smaak van Wijn waar zoonlief de honeurs waarneemt deze dag.

Processed with MoldivHet aantal wijngaarden in Nederland is in tien jaar tijd verdubbeld, tot ongeveer 180. De meeste liggen in Zuid- en Oost-Nederland, maar ook in Zeeland, Groningen en Friesland zijn er enkele wijngaarden. Samen produceren ze jaarlijks ruim 1 miljoen flessen wijn. Dat is overigens een fractie van wat Nederlanders jaarlijks aan wijn kopen: 500 miljoen flessen. De belangstelling voor wijn neemt al jaren toe. Er zijn meer Nederlandse wijndrinkers, meer omzet, meer wijnwebsites en -blogs en een groeiend aantal wijnboeken. Er is ook niet voor niets ‘De Eerste Soester Wijnschool” waar de toenemende drukte met een goed gevoel wordt begroet. Dit en volgend weekend zetten 64 wijngaarden in Nederland de deuren open voor geïnteresseerden. (bron: nos.nl)

IMG_4607In het eerste weekeinde van de Nederlandse wijnweek trapt Henk Breugem, wijngaardenier van Aan de Breede Beek direct af met een mooi wijnfeest. Ik ben gevraagd om te speeddaten met de gasten over Food&Wine. Wel, wat doe ik liever kun je je afvragen?! Een feestje dus. Dat wordt het zeker. De spontane ontmoeting met Arina – Take Away Sommelier – is de kers op de slagroom. De Masterclass Nederlandse wijnen en wijnbouw eind oktober is bij deze powerbron vol humor zeker in goede handen. (Pfff, als je nog niet geboekt, hebt dan is dit je kans 🙂 ). Wat een inspirerend mens! Van zichzelf zegt ze: ‘Ik ben een smaakspecialist op zoek naar bijzondere ontmoetingen, diversiteit en trends in de markt. Als gastronome ben ik altijd op doortocht langs wijn- velden, makers, kelders en proeflokalen. Ik geef suggesties over smakelijk drinken en eten.’ Ze heeft ook niet voor niets in Italië gestudeerd waar ze een Master in voeding, cultuur en communicatie aan de Universiteit van de Gastronomie te Pollenzo haalde.

IMG_4629De wijngaard ligt er mooi bij. Helaas heeft de cabernet cortis het zwaar dit jaar. Maar IMG_4625de regent is rijp voor de oogst. Suikerrijp en fenologisch. Suikerrijp houdt in dat de druif voldoende suikers heeft opgebouwd. Je proeft dat net voor de oogst! De druiven zijn goed zoet! Voor de zekerheid kun je een refractometer gebruiken. Een technisch hulpmiddel dat suikerwaardes meet. Fenolische rijpheid houdt in dat geur- en smaakaroma’s tot volle ontplooiing zijn gekomen. Schillen en pitten zijn rijp! Deze “fenolische rijpheid” valt niet altijd tegelijk met de suikerrijpheid. Onder invloed van warm weer zal het suiker toenemen, zullen de zuren afnemen en kan de fenolische rijpheid achterblijven. Dat is een groot probleem.

regentDe johanitter (wit) is al binnen, de regent gaat er deze week af. Hoop dat het niet regent! Ik ben benieuwd naar de resultaten straks. De Regent heeft zich als ‘wijn-met-een-verhaal’ een plaats in de wijnkast van onze Studio verworven. Als laatste binnenkomer, zullen we hem zeker opentrekken tijdens het Wijnnetwerken op vrijdag 3 oktober! Pak die proefkans!