SvWTIP: Speel je mee dit jaar met onze blindproeverij?

SvWTIP: Speel je mee dit jaar met onze blindproeverij?

Al ben ik nog lang geen Magister Vini, en misschien word ik het nooit, een ding heb ik wel geleerd: blindproeven is fun! Met je neus in het glas en nadenken! Je afvragen wat je ruikt, waar lijkt het op, wat is het zeker niet, waarom niet, waarom wel? Zuiver en vlak zijn woorden uit een ver vervlogen tijd, Je benoemt het, maar daar is alles mee gezegd.

herfstfotowedstrijd femkeHet is een spel.
Een geuren- en kleurenwaarneming zonder etiket. Zonder voorkennis! Je zintuigen tasten letterlijk in het duister.

Je zet primaire, secundaire en tertiaire aroma’s op een rijtje. Stoeiend met intensiteit – is het afkomstig van de druif? Fruitig, floraal? Of slaat de malo je met boter  of appel om de oren. Waan je je in een ruiterkamer, waar de leren zadels hun specifieke  – tertiaire – geur prijsgeven.

Je peinst en piekert, staart eens vertwijfeld voor je uit, tot dat plotseling als een donderslag bij heldere hemel de naam van het aroma, de bouquetgeur uit een laatje in je hersens springt.

Moet het allemaal goed zijn wat je ruikt en proeft? Hmm, bij voorkeur wel, maar natuurlijk kan een ‘foute’ geur de overhand nemen. De zwavelgeur van een sterke reductiewijn  bijvoorbeeld. Zo’n wijn die willens en wetens geen druppel zuurstof heeft gekend. Waar de reductieve vergisting uitgevoerd is in RVS tanks, waarna de fruitige, frisse wijn gebotteld is met een straffe kunststofkurk! NO Oxygen!

Soms ruik je direct iets, een moment van euforie als je de zachte, zoete geur van honing bespeurt. Maar snel slaat het om in die treurnis  want honing ja, top, maar uit de Elzas van een ‘Selection de Grains Nobles, of is het uit een wijn uit Barsac? Monbazillac, Riesling TBA, Semillon uit …..?

Gelukkig  is er nog een leven na de honing. Na een tijdje komen ook andere minder vluchtige aroma’s ter waarneming bij je aan. Dat is vaak ook het moment dat die eerste het glas verlaten hebben

Je neemt een slok, je warmt de wijn iets op in je mond. Retronasale geur bereikt je hersensen.  De wijn verdampt in je mond, op je tong en de aroma’s bereiken je neusslijmvlies. Je herkent wat, of niets…..

oude wijnenHet is een spel.
Doe je mee? Je kunt het meespelen op een van de thema-avonden ‘Blindproeven’  in Studio Smaak van Wijn die dit jaar op maandag 10 maart, 9 juni,  8 september en 8 december gehouden worden in het proeftafeltheater!

Het is hard werken, maar vooral heel veel fun. De eerstvolgende avond staat in het teken van landen en hun typische ‘eigen’ druif. De proeverijen hebben een eigen thema. Ze zijn dus afzonderlijk te volgen.
Proefkennis en wijnkennis zijn wel   noodzakelijke gereedschappen voor het volgen van deze avonden, althans om er plezier aan te beleven:)