Spelfouten op de kaart

Spelfouten op de kaart

Dagboek, maandag 22 augustus

Spelfouten

Slibtong, sliptong, of slipttong? Siptong kan ook nog. We kijken naar een nieuw seizoen “The Bridge”. We eten kleine tongetjes. We drinken Chardonnay. Uit Mâcon. Mâcon – Villages van Domaine de la Verpaille. Vieille Vignes. Ja, we zijn wat laat inderdaad. 

Bij de vele taalfoutjes die je op de menukaart tegenkomt, daar is de tong er zeker een van. De sliptong wel te verstaan.

“Hallo Marja,

ik kon het niet laten, ik heb het even voor je opgezocht: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/slibtong-sliptong Tot over 2 weken. Groet,

Dat schrijft een oplettende cursiste mij nadat we in een kleine taaldiscussie zijn beland tijdens de wijnspijscursus?. Op de dia stond slibtong. Van aangeslibt! Fout!

Druivensoort in plaats van druivenras!

Mijn handen jeuken als ik weer eens een wijn- of menukaart met spelfouten onder ogen krijg.

Trocken beerenauslese als twee woorden.
Wijnstreken die onvermeld blijven.
Druivenrassen die verkeerd geschreven worden, of in een zin met en zonder hoofdletter staan.
Franse termen verhaspeld, zodat er geen touw meer aan vast te knopen is.

Soms kom je er pas achter als je stuk al geprint is,  zie je de spelfouten als de kaarten al gedrukt zijn. In verband met logistiek en / of kosten laat men het dan maar staan. Het kan verkeren. Maar eigenlijk kan het niet. Spelfouten zijn geen visitekaartje.

spelfouten-MaconVieilles Vignes

De Mâcon is perfect bij ons visje. Romig boterig, in de smaak verweven vanille. Een heerlijke, pure Chardonnay vol fruit en zachte hazelnoottoontjes in de neus. Hij leent zich als een wijn voor alledag door zijn zachtheid. Maar wat zijn ‘vieilles vignes’ eigenlijk? Knoestige bejaarden van honderd+? Gebochelde oudjes met hier en daar nog een druiventros, als een weerbarstige groeiende haartje bovenop zo’n oud mannenkoppie?

Nou, nee dat hoeft dus niet. Het is letterlijk een onbeschermd begrip dat de wijnmaker mag inzetten, zoals het hem goeddunkt. Je kunt dus als pepernoten gelijk, het begrip de wereld instrooien naar eigen believen! Vreemd maar waar, want we gaan er wel van uit dat een belangrijk statement als het gebruik van oude wijnstokken toch zal leiden tot een nog mooiere wijn.

In dit geval een absolute waarheid!

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren