StudioTIP: Mevrouw X doet last minute inkopen voor kerst

StudioTIP: Mevrouw X doet last minute inkopen voor kerst

Verbaasd kijken we naar de zwarte trillende en rinkelende mobiel die in een hoekje van de boekenkast ligt. Vlakbij de wijnboeken. Naast de sleutels van de zaak. Dan pakt mijn dochter hem en geeft hem aan. “Het is je studiomobiel weer mam”.

“Studio Smaak van Wijn goedenavond.” Ik ben nieuwsgierig wie belt. Deze zondag ben ik al twee keer gebeld door een klant die wilde weten of de studio morgen nog open zou zijn? Natuurlijk! En dinsdag ook! Een keer belt iemand die gewoon zonder wijn zit en onverwacht een ‘troepje’ vrienden op bezoek krijgt. Natuurlijk help ik hem uit de brand.

Wat staat me nu te wachten?

Dit keer is het mevrouw X die zich zenuwachtig begint te verontschuldigen aan de andere kant van de lijn.

SvW Kado 1Ook zij wil weten of ik voor de kerstmis nog open ben!  Want ze hebben lootjes getrokken. Nu heeft ze blijkbaar haar wijnminnende zoon getrokken. Ze blijft zich maar excuseren, ook al probeer ik haar te overtuigen dat het echt niet erg is. Het komt er op neer dat ze geen wijn wil geven, maar wel iets ‘wijnigs-geinigs’.
Ik vind het toch wel vreemd dat ze zo laat pas actie onderneemt. Maar al snel komt de aap uit de mouw. Het is een ingewikkeld verhaal. Behalve het Kerstdiner in de avond, geven de X-jes elkaar ook allemaal nog een cadeau. Het welbekende digitale lootjestrekken wordt hier voor ingezet. Dat werkt wel zo makkelijk als iedereen niet bij elkaar in de buurt woont. Voor mevrouw X die prima met computer, facebook en internet over weg kan, dus een fluitje van een cent. Zodra ze haar lot had gezien, was ze direct tot actie overgegaan. Ingepakt en al ligt het allang onder de boom, met een bijbehorend gedicht erbij.

Helaas zoals in er in veel families niet altijd alles vlekkeloos verloopt in de omgang tussen de familieleden onderling, is dat ook hier het geval. Het is zondagavond en ik ben geen psycholoog, maar ik voel  aan dat er een grote behoefte is aan de andere kant van de lijn mij het een en  ‘t ander uit te leggen. Waarom ze toch zo laat  belt ….. Dus ik ga er maar even voor zitten.

SvW Kado 2Tussen haar oudste zoon en zijn zoon blijkt geen smeerolie te zitten. Er is bar weinig dat ze verbindt, maar ze gaan er ook niet voor schijnt het. Mevrouw X is duidelijk zo’n oma die zich dat nogal aantrekt. Vanaf het moment dat ze kleinkinderen heeft, doet ze – eerst samen nog met haar man – van alles met ze. Ze neemt ze mee naar de film, gaat met ze uit eten, naar het theater en het museum. Ze hebben allemaal een sterke band met hun bijzondere grootmoeder.
Om een lang verhaal kort te maken, kleinzoon heeft gevraagd of oma wilde ruilen met het lootje. Daarvoor moest hij natuurlijk ook over heel wat bergen heen, vandaar dat het allemaal zo  laat in gang is gezet.
Nu heeft zij het lot van haar zoon in handen. Dus zo is het gekomen. Want deze oma lost het natuurlijk wel op!

Vandaag komt ze langs! Ze is helemaal gerustgesteld. We hebben samen voor de AntiOx gekozen, voor de wijnthermometer en voor twee zwarte INAO glazen. Wijnproeven uit een zwart glas is spannend. Misschien  kunnen de twee mannen elkaar daar nog eens in vinden!  Pff, het zal zeker een gedicht worden met een rafelig randje, denk ik zo!