State-of-the-art in Rioja

State-of-the-art in Rioja

Een van de grootste leiders op mondiaal niveau van Spaanse wijnen is Campo Viejo! Net buiten Logroño gevestigd met een haast futuristische state-of-the-art wijnmakerij en tot op het bot bezielende medewerkers.
Het no. 1 Rioja wijnmerk in de wereld. Toegankelijke maar eigenzinnige wijn die gemaakt wordt in het hart van Rioja! Daar waar de roots liggen, wordt de terroir op een voetstuk geplaatst! Als pionier van duurzame wijnbereiding is er een groot respect voor het Riojaanse land.

IMG_3574Hier worden de aloude Rioja principes van het wijn maken gecombineerd met uiterst moderne technieken! Wijnmakers als Elena Adell (hoofd van de wijnmakerij) en Roberto Vicente gaan voor het maken van wijnen met een pure en eigen persoonlijkheid! “My aim is to make wines that add a special touch to any occasion, wines that make you feel like having another glass.” Dat zegt de in Logroño geboren Elena zelf. Als kleindochter van een wijnboer kende ze al vroeg het klappen van de zweep. Ze studeerde landbouw aan de universiteit, met specialisatie in wijnbouw en oenologie. Inmiddels heeft ze een ongeëvenaarde kennis van de tempranillo opgebouwd. Love of her life, kun je wel zeggen.

IMG_2260Elena heeft aan het allereerste begin gestaan, aan de wieg zo je wilt,  van het ontwerp van de nieuwe ‘State of the Art’ wijnmakerij van Campo Viejo. Hierdoor was ze in staat haar eigen wereld in Rioja te scheppen, hetgeen haar wonderwel gelukt is. Stille getuigen zijn de ruimtes met geoutilleerde wijnkelders, vatenopslag en labaratoria.

Roberto Vicente, de andere wijnmaker komt van Bilbao, studeerde oenologie aan de universiteit van Rioja, waar hij tevens uitmuntend onderzoek deed. In 2007 nog in Marlbourough, aan de andere kant van de wereld, werd hij uiteindelijk in 2008 voorgoed in het Campo Viejo team ingelijfd.

IMG_2286Clara Canals Sotillo is ook een van de vrouwelijke wijnmaaksters. Ze werkt onder andere veel in het kleine proefstation – een barbielabaratorium –  waar ze de kans heeft om te experimenteren met de verschillende druivenrassen die men in de proeftuin verbouwd.  Zoals de torrontes en de witte tempranillo. Een gedreven persoonlijkheid, die ook niet stil heeft gezeten en de wijnwereld bereisd heeft van Australië tot aan Zuid-Afrika. Hier en passant haar partner ook nog eens ontmoette!

Campo Viejo is eigendom van Domecq Bodegas, een dochteronderneming van Pernod Ricard wijnmakers. In 2012 kreeg Campo Viejo als eerste Spaanse wijnproducent het duurzaamheidscertificaat in handen.
Een van de vele voorbeelden die daar aan bijgedragen hebben: het gewicht van de flessen ging omlaag, maar dat met behoud van functionaliteit en uiterlijk, van 550 gram naar 380. Ook bijvoorbeeld de bottellijn – volledig functioneel met minimale menselijke inspanning en maximaal gevoel voor duurzaamheid.

IMG_2348Onlangs was ik in de gelegenheid er een bezoek te brengen! Ik kan niet anders zeggen dan dat ik overdonderd was! Door de gastvrijheid in de eerste plaats, maar ook door het imposante gebouw, de functionele wijnmakerij, het labaratorium, de vatenkelder. Mijn kennis van de Rioja is weer op een hoger niveau dankzij de uitleg van de inspirerende wijnbouwsters en de flamboyante wijnmakers! Dank daarvoor Campo Viejo 🙂

Processed with Moldiv