Sterk vertrouwen in de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie

Sterk vertrouwen in de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie

mosa bordeaux 7Nog niet zo lang geleden, hoewel – inmiddels toch al weer bijna een jaar – gaf Jaco van Hensbergen ( een van Nederlands beste sommeliers) een masterclass over Bordeaux in Studio Smaak van Wijn. 

Inmiddels woont Jaco niet meer in Nederland. Hij verhuisde naar Nieuw-Zeeland om daar met zijn vrouw verder aan de wijncarriere te werken bij een grote wijnmaker op het Zuidereiland.
In oktober komt hij over en hebben we hem kunnen strikken (trots!) voor een masterclass over zijn nieuwe ‘homeland’ Nieuw-Zeeland. Mocht je interesse hebben deze bijzondere doorkijk door dit prachtige wijnland Nieuw-Zeeland te volgen,  meld je snel, er zijn nog enkele plaatsen.
Maar, hoe is het op dit moment eigenlijk tussen de kiwi’s? Een kort overzicht:

Wijnhuizen profiteren van uitstekende oogst

Amsterdam, 27 augustus 2014 – New Zealand Wine heeft een succesvol wijnjaar achter de rug. In het jaarlijkse rapport van de wijnproducenten komt naar voren dat de vraag naar Nieuw-Zeelandse wijnen nog steeds toeneemt. Het exportvolume is dan ook in het afgelopen jaar opnieuw met 10% gestegen.

De wijnhuizen hebben optimaal geprofiteerd van de uitstekende wijnoogst van 2013. Deze oogst zorgde namelijk voor een exportstijging van 10%. De verwachting voor komend jaar is nog beter: er is maar liefst 445.000 ton druiven geoogst in 2014, een recordoogst voor Nieuw-Zeeland. Wijnmakers uit het hele land zijn erg blij met de kwaliteit van deze druivenoogst. Dankzij de grotere oogst kan de industrie voldoen aan de groeiende vraag van consumenten in gevestigde- en nieuwe markten, om zo de exportgroei te bevorderen. Noord-Europa is een van de snelst groeiende exportmarkten, de exportwaarde in Nederland en Duitsland steeg het afgelopen jaar respectievelijk met 25% en 52%.

“De oogst van 2014 lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met grote producenten, maar het is een record voor Nieuw-Zeeland. Deze oogst weerspiegelt ons streven om ook dit jaar het exportvolume maximaal te laten stijgen”, aldus Steve Green, directeur van New Zealand Winegrowers.

Het jaarlijkse rapport kunt u hier downloaden.

Logo nieuw zeelandOver New Zealand Wine

New Zealand Winegrowers Association (NZW) is de nationale organisatie voor druiven uit Nieuw-Zeeland en de wijnsector. Het is een beroepsorganisatie gefinancierd door leden. De organisatie heeft op dit moment ongeveer 1000 telers leden en 700 wijnmakerij leden. NZW voert een breed scala aan taken uit ten behoeve van de druif en de wijnsector inclusief juridische ondersteuning op regionaal, lokaal en internationaal niveau, het verstrekken van een wereldwijd marketing platform voor Nieuw-Zeelandse wijn en het organiseren van sectorbrede evenementen zoals de Bragato Conferentie en Awards en de Air New Zealand Wine Awards. www.nzwine.comhttps://www.smaakvanwijn.com/wijncursussen/