Struinen door de duinen

Struinen door de duinen

Door: Marja van Beek
Hoeveel kan je genieten van een simpel weekeinde naar het strand!  Met de meiden naar Bergen! In Huize Glory! Een monumentaal pand gelegen op de hoogste duinen van Bergen. Je kijkt letterlijk over alles heen tot aan het brede zandstrand! Het gebouw is zoveel mogelijk in originele staat gehouden en wordt geschetst als een sfeervol landhuis. Beetje bij beetje, steentje voor steentje wordt het pand gerestaureerd om in oude zijn oude ‘glorie’ te herrijzen.

bergen1 Het eerste opvallende aan onze hotelkamers is de authentieke parketvloer. Verder aan twee kanten ramen waar de zonnestralen in de ochtend speels door heen duikelen.
Door een ski-ongelukje zijn we dit keer iets beperkt in de uitvoer van onze kilometerlange wandelingen, maar een stralende stranddag deels met een futuristisch ontworpen luchtbandentroon door het rulle zand en deels op de terrassen van de strandtenten doorbrengen biedt veel fun!

‘s Avonds zwerven we door Alkmaar waar een blik politieagenten open getrokken is om de vrede tussen ADO en AZ te bewaren! Een mooi gezicht, al die groene lichtgevende hesjes sprintend en fietsend tussen de grachten door. Na een laatste borrel – toost op jarige vriendin –  op het terras de rolstoel naar restaurant Le Bon  in de Ridderstraat duwen, waar ons een prima dinertje voorgeschoteld wordt. Een Frans-Nederlandse keuken waarbij vis en vlees in evenwicht lijkt te zijn. Veel biologische streekproducten op de kaart.

IMG_8737 Ik kies van de keuzestress vriendelijke kaart voor ‘Gerookte heilbot met fris-zure worteltjes en een dressing van Parmezaanse kaas als voorgerechtje.’ En val daarna spontaan voor voor ‘Pappadum met geroosterde pompoen, venkel, witlof, zonnebloempit en Vacherin Mont d’Or’.

De wijnkaart Is heel bescheiden en biedt een beperkte keuze. Misschien voldoet hij in het concept, zelf had ik hem graag iets spannender gezien.

Pascal Nobel: “Met restaurant Le Bon wil ik mijn bijdrage leveren om de wereld een beetje beter maken en daar mogen mijn gasten de vruchten van plukken en genietend aan bijdragen. Ik heet iedereen dan ook van harte welkom in restaurant Le Bon en sta samen met mijn partner en team er voor in u te laten beleven hoe heerlijk eerlijk kan zijn.” Bergen2

Iets waar wij unaniem vinden dat hij hier wat ons betreft zeker in geslaagd is! Alleen de Pepermuntkussentjes bij de rekening zijn niet meer van deze tijd! Of…. Is dat retro?

Nu de nieuwe week voorbereiden! Met als aftrap het ‘Blindproeven’ vanavond begint de week absoluut spannend en leuk! Met de wijnbrevetexamens deze week op de Wijnacademie in Maarn in het achterhoofd, vinden veel cursisten het altijd prettig naar de studio te komen voor een ‘Generale Repetitie’!

Morgen komen nieuwe wijnliefhebbers hun hart ophalen bij ons op De Eerste Soester Wijnschool met een sprong in het wijndiepe! Vaak zijn dit mensen die wijn heerlijk vinden, maar voor zichzelf een verdiepingsslag willen maken die ze doet uitstijgen boven het niveau: ‘Lekkerwijntje’ 🙂 Leuke, lekkere en gekke avonden waar altijd veel vragen opborrelen!

waagWoensdag zijn de cursisten van het Wijnbrevet inmiddels bij Italië aangekomen! Een dwarsdoorsnede van de Italiaanse wijnbouw van noord naar zuid! Piemonte met bijzondere – niet alledaagse druiven – tot aan Puglia! Het warmbloedige zuiden.

Donderdag een bijzondere kaas&wijnproeverij voor een vriendengroep! Leuk om te doen! Verrassende kazen als de Twentse Bunkerkaas eens proeven bij een Gewurtztraminer van de Peloponnesus, of Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc bij Brebis, een schapenkaas! Lekker avontuurlijk.Gewoon gek!

Kortom, we gaan er weer tegenaan! Heerlijk!

De Eerste Soester Wijnschool