Sud de France Top 100

Drome zonnebloemen In April deden veel Languedoc wijnen mee aan “the Top 100, the competition”   olv  Tim Atkins MW. Als representanten van de grootse wijnregio van de wereld, kan niet anders gezegd worden dat de kwaliteit van de wijnen uit de streek enorm omhoog gegaan zijn.

De top 100 was uitgezet om handel en consument de helpende hand te bieden in hun keuze naar fijne wijnen uit dit immense gebied. Uit een vijver van bijna 600 wijnen viste het professionele proefteam maar liefst zo’n 100 bouteilles.

Ook Smaak van Wijn heeft de smaak van de Languedoc zeer te pakken! Nog even en ze reist af nlelijke eendaar het warme zuiden om wijngaarden te bezoeken en de druiven in volle glorie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen.
Deze zoals gezegd grootste wijnbouwregio ter wereld  barst bijna uit zijn voegen door de extreme hoeveelheid van terroirs. Uniek in hun oorsprong! Zo zijn daar de  zwarte leistenen terrassen van Banyuls, de zandigere bodems van de wijngaarden van de Golf du Lyon, het  kalk in de wijngaarden langs de kust.

Na een ernstige wijnbouwcrisis in de jaren ’70  werd het wijngebied geheel opnieuw beplant: de mindere rassen verdwenen daarbij en er werden nieuwe, edelere rassen teruggezet.  Veertig jaar later is deze streek wederom in de mondiale markt aanwezig en is ze inmiddels één van de successtory’s van Frankrijk geworden.

Door de verscheidenheid aan bodemvarianten kunnen hier zeer uiteenlopende wijnen geproduceerd worden. Talloze aromatische varianten, soms zelfs binnen één appellation. In het algemeen geldt dat zand en kalksteen, die van sedimentaire oorsprong zijn, in de kuststreken  voorkomen, terwijl leisteen (schistes)  in de bergen wordt aangetroffen.

De totale opperoussillon rotsformatiervlakte van 173.000 ha kent bijna 119.000 ha appellaties. De belangrijkste druivenrassen zijn de bourboulenc, chardonnay, macabeu, marsanne, roussanne, ugni blanc, viognier en voor rood dan vooral de cabernet sauvignon, carignan, cinsault, Grenache, syrah en merlot.

Op de site SuddeFranceTop100 vind je veel informatie over de wijnen, de jury (nb maar één vrouw) en over de prijswinnaars! Leuk dat je zo kunt doorklikken naar de verschillende wijnen, hun specificaties en het domein waar ze vandaan komen!

With over 20 grape varieties included and over 30 AOCs and IGPs covered by the Top 100, the competition truly reflects the diversity and rapidly improving quality of the Languedoc-Roussillon wine region. Tim Atkin MW summed up the wines of the Languedoc-Roussillon at the Sud de France trade day on the 5th June as ‘diverse, complex in a good sense and fantastic value for money’. He also highlighted that they are wines that reflect their terroir, with close ties to their place of origin.

Bron: suddefrancetop100 

.