De kerstman maakt zich op …

De kerstman maakt zich op …

Kerstdiner
Net als Sinterklaas komt de Kerstman dit jaar ook weer alleen. Maar wel sneller dan je denkt!
Kook dit jaar het Kerstdiner moeiteloos thuis! Smaak van Wijn zal met regelmaat recepten en wijnen plaatsen voor de december feestmaand culminerend in één ultiem kerstdiner aan je eigen eettafel!
Wijnvoorstellen, gerechten worden benoemd, recepten beschreven. Makkelijk om te maken. Het is namelijk vaak de voorbereiding waar het op aankomt. Het mag misschien nog ver weg lijken, maar de jaren leren ons, dat alles steeds sneller en sneller voorbij gaat.
De komende weken staan in het teken van het voorgerecht! Vandaag is de zalm aan de beurt.

Blini’s met crème fraîche en gerookte zalm.
De blini’s beleg je met een  royale plak gerookte zalm, een klodder crème fraîche en klein takje dille. Als je de poffertjespan gebruikt om de blini’s in te bakken, kun je per persoon in een vier-gangen menu 3 blini’s serveren. In het midden een toefje krul- of veldsla. Je hoeft hier geen brood bij te serveren, maar wil je dat toch, zorg dan altijd dat je een mooie verse olie op tafel hebt staan, lekker zeezout en een plak gezouten boter (+ botermesje.).

Als je hier wijn bij gaat uitzoeken, overleg je natuurlijk met je wijnhandelaar. Dit gerechtje heeft wat filmende tonen van de zalm. De zure room geeft een vleugje frisheid. De blini is niet vettig, maar wel zacht en filmend. Als ze te droog gebakken zijn, is het minder lekker. Met deze gegevens in je achterhoofd ga je op zoek naar een goede wijn.

Chardonnay is makkelijk, maar hoeft echt niet per se! Ik proefde onlangs een witte wijn van pedro ximinez druiven, niet geoxideerd zoals sherry, niet zoet zoals we PX kennen, maar fris, droog en notig. Het zou misschien zomaar kunnen. Doe dus eens gek. Ook de witte Catarina uit Sétubal volstaat. De wijn bestaat uit drie druivenrassen en is verrassend. Een gedeelte van de blend is opgevoed op eikenhouten fusten. Prachtig bruggetje bij de de gerookte zalm. Ook Domaine Astruc uit de Languedoc maakt leuke wijnen voor bij dit gerechtje. Bijvoorbeeld de Marsanne. Kom gerust overleggen als je een goed advies wilt!

Recept:
–  250 gr boekweitmeel
– 25 cl melk
– 4 gr droge gist (komt overeen met 15 gr verse gist)
– snufje suiker
– snufje zout
– 1 eierdooier
– 1 eiwit (stijfgeklopt)
– 1 eetlepel gesmolten boter

Bereidingswijze
Los de gist op in de lauwe melk. Doe de helft van het meel in een kom met de suiker, maak in het midden een kuiltje, giet daarin de melk met de gist en roer dit tot een beslag. Laat het beslag onder een vochtige doek ongeveer 1 uur rijzen. Voeg er wat zout bij, de rest van de bloem, de eierdooier en de gesmolten boter. Roer dit nog eens tot een glad beslag en laat onder een vochtige doek nog een uur rijzen. Roer er het geklopte eiwit onder en laat nog 15 minuutjes na rijzen. Bak van dit beslag in wat boter kleine, dikke sponzige pannenkoekjes.

IMG_2753*Uit het back-to-basics kookboek voor zelfmaakrecepten!