Sulfiet in wijn

Sulfiet in wijn

Sulfiet in wijn, hoofdpijndossier?

Sulfiet komt van nature in bepaalde producten voor, maar het kan ook aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge gehaltes sulfiet voorkomen. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantie reactie. Sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken.”

Van nature zit er in vele levensmiddelen een kleine hoeveelheid sulfiet. Ook tijdens het gistingsproces van wijn ontstaat er altijd een kleine hoeveelheid natuurlijke sulfiet. Vandaar dat wijn totaal zonder sulfiet niet bestaat! En dat wijn zonder sulfiet totaal niet bestaat 🙂

Op zich een opmerkelijke zaak dat er zoveel verschillende opvattingen in ons wijnliefhebbend land zijn, zo veel interpretaties. Met uitleg, met wijnvoorstellen, met advies waar sulfietvrije wijn te koop is, of je er wel of geen hoofdpijn van kan krijgen. Dat goedkope wijn veel meer hoofdpijn oplevert dan een wat betere = duurdere, dus veel meer sulfiet bevat, dat wordt ook vaak met verve vastgesteld. Waarbij men gemakkelijk voorbij kan gaan aan het feit dat je van die goedkope wijn misschien wel dubbel zoveel zal drinken (slempen) als het duurdere broertje.

Maar wat is sulfiet en hoe komt zo’n intolerantie tot stand. Wat is het verschil tussen een allergische reactie en intolerantie. Smaak van Wijn dook in de chemie en kwam met wat uitkomsten boven!

Laten we eerst eens kijken naar de feitelijke betekenissen van enkele begrippen.

Allergie

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen. Dit hoeven niet perse schadelijke stoffen te zijn. Door een bewuste tegenaanval met  het inzetten van ons immuunsysteem verklaart het lichaam de oorlog aan deze indringers. Denk aan een leger van stof, of stuifmeelkorrels, of bepaalde voedselbestanddelen. Deze onheilssoldaten komen vaak via ons ademhalingssysteem of rechtstreeks door contact met de huid in ons lichaam. De reactie die het immuunsysteem te weeg brengt, kan zich uiten in de vorm van benauwdheid, jeuk, tranende ogen en ga zo maar door.

druif  en katIntolerantie

Intolerantie is onverdraagzaamheid. Je kunt bepaalde stoffen niet verdragen. Men noemt dit een niet-allergische voedselovergevoeligheid. Het immuunsysteem is hier dus niet bij betrokken! Het is lastig te bepalen of iemand een intolerantie of een allergische reactie heeft! Intolerantie en allergie zijn lastig uit elkaar te houden, lopen schijnbaar hand in hand.

Een voorbeeld is histamine- intolerantie.
Dan is er een tekort aan een bepaald enzym DAO (diamino oxidase) waardoor de stof histamine onvoldoende wordt afgebroken  en de histaminespiegel in het bloed te hoog wordt!

Wat is histamine?

Histamine is een biogeen amine. Histamine is een stof die van nature in onze voeding voorkomt. Het is een biochemische stof die zorg draagt voor bepaalde processen in ons lichaam. Het werkt bijvoorbeeld als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. In welk voedsel het voorkomt? Wel rode wijn bevat een hoog gehalte aan histamine, evenals harde kaas.

Als je een overgevoeligheid hebt voor histamine, dan maakt je lichaam niet voldoende DOA. Mis je dit enzym, dan komt er een te hoog gehalte histamine in je bloed wat lichamelijke reacties veroorzaakt die op een allergie lijken.

Ongeveer drie op de honderd mensen zijn overgevoelig voor histamine. Daarnaast komt deze overgevoeligheid vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Een van de klachten die ontstaan is een vorm van benauwdheid!

Wat is sulfiet?

SO2, sulfiet, ofwel zwaveldioxide. Wordt als conserveringsmiddel (antioxidant) aan wijn toegevoegd. Zwavel kan ook tijdens het gistingsproces worden toegevoegd om de gisting te stoppen. Sulfiet geeft een intolerantie reactie die bij gevoelige mensen tot een astma-aanval kan leiden.

Sulfiet komt van nature in bepaalde producten voor, maar het kan ook aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, mosselen en  sulfiet in wijn kan de hoeveelheid aanmerkelijk de hoogte in schieten.

Werking van sulfiet/zwavel

De term sulfiet is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende stoffen. Sulfiet wordt toegevoegd als zwaveldioxide of bijvoorbeeld als natriumbisulfiet. Sulfiet wordt aan wijn toegevoegd, zodat de wijn niet bederft. Sulfiet beschermt de wijn ook tegen de invloed van zuurstof, waardoor oxidatie niet optreedt. Het sulfiet bindt het overtallige zuurstof. De uitgroei van melkzuur- en azijnazuurbacteriën wordt ook met sulfiet voorkomen. Micro-organismen groeien graag op de aanwezige (druiven)suikers in de wijn. Hoe meer suikers in de wijn aanwezig zijn, hoe meer sulfiet in de regel moet worden toegevoegd.

Samenvattend kun je zeggen dat je zowel van histamine als van sulfiet ‘astma-achtige’ verschijnselen kunt krijgen. En is het misschien geen slecht idee om medisch advies in te winnen als je denkt dat het bij jou foute boel is!

Bron: Wikipedia, Natuurlijke Wijnen.be, Produktschap Wijn, Antihistamine website

https://www.smaakvanwijn.com/courses/wijn-spijs-cursus/