Super Sale

Super SalePrimitivo en Pinot Blanc

Super SaleSuper Sale, dit maal uit Puglia, warme streek in het zuiden van Italië. In de hak om precies te zijn. Een andere wijnwereld strekt zich hier voor je uit dan je vindt in de wijnstreken in het noorden van dit land. Daar tegen de uitlopers van de alpen bijvoorbeeld, kan het nog venijnig koud zijn. Niet in het langgerekte gebied in het zuidelijkste puntje van Italië. De graanschuur van het land waar pasta en brood zo belangrijk zijn.  Ook olijfolie speelt een grote rol in Pugliaanse leven. Met zijn rol als grootste olijfolieproducent bedient de Pugliaanse olijfboer een aanzienlijk deel van de Europese bevolking.

Daarnaast natuurlijk de wijnbouw. Gericht op de keuken van deze vrolijke Italianen. Geen spannende keuken misschien, maar een eerlijke met nog Griekse invloeden uit de tijd dat deze streek bij het ‘Magna Graeia’ hoorde. Groot-Griekenland zoals Zuid-Italië en Sicilië in de oudheid genoemd werden. Waarin overigens ook de zoete hapjes, de dolci overduidelijk aanwezig zijn. Naast de wijndruiven kun je in Puglia ook terecht voor sappige tafeldruiven. Deze laatste verdwijnen dan weer vaak in geweldig lekkere taarten.

De wijn is uit dit gebied is warmbloedig! Vol van smaak, sappig met rijpe fluwelen tannines. Hoe kan het ook anders met zoveel zonnewarmte op je bol. De Copertino uit het uiterste zuiden, de Locorotondo (wit) uit het centrum, de Salice Salentino uit het dorp Salentino, zo’n beetje het smalste stuk van de hak van de laars. Het moge duidelijk zijn, de wijn voor deze week komt uit het zuiden en is de “Antico Fuoco”, met een waanzinnige prijs-kwaliteit verhouding.  Door een toch wel speciale vinificatie krijgt deze wijn een karakter van ongekende aard. Een deel van de druiven wordt geoogst en traditioneel gevinifieerd. De rest van de druiven rijpt 3 tot 4 weken verder aan de stok. Nadat de fermentatie is voltooid volgt het ‘repassare’ of ‘re-pas’ proces met de latere en rijpere oogst. Deze Primitivo zit barstenvol zwarte bessen en chocola. Verslavend 🙂

Deze week van vrijdag 03 maart tot en met donderdag 9 maart in de Super Sale.
Van 9,25 voor 8,25 per fles en per doos van 6 niet 55,50 maar € 44,40

Alsace en Pinot

alsacebordZo warm het in Puglia is, is het uiteraard niet in de Elzas, maar door de bescherming van heuvels van de Vogezen liggen de wijngaarden er hier toch wel heel warmpjes bij. De koninklijke druiven zoals de gewürztraminer en de riesling hangen genietend aan de stokken, met volle blos en dikke wangen van het suiker. Maar ook de pinot heeft het hier fijn. Hij mag dan misschien niet tot de edele druiven van de Elzas gerekend worden, maar wat kan ons dat schelen. Zijn smaak, mits goed gemaakt is goddelijk. Al jaar en dag ligt bij ons de wijn van Engel uit Rorschwihr (ten noorden van Ribeauvillé) in de kast. Een biologische boer die knappe wijnen maakt.

Rorschwihr ligt ten noorden van Ribeauvillé, in het hart van de wijngaarden die behoren bij het stadje Bergheim. De wijnboeren wonen hier boven hun wijnkelder, die op de begane grond ligt. Mocht je er komen, ga even langs de kerk van St. Michel, hij staat er al enkele eeuwen en is een blik zeker waard. Voor wit deze week de Pinot Blanc van Domaine Fernand Engel in de Super Sale.

Deze week van vrijdag 03 maart tot en met donderdag 9 maart in de Super Sale.
Van 9,75 voor 8,75 per fles en per doos van 6 niet 58,50 maar € 46,80