SvWTIP: Michelin – sterren of tranen?

SvWTIP: Michelin – sterren of tranen?

Voorbeschouwing 🙂

Over een uurtje is het weer een gekte van belang! Vandaag 25 november 2013 wordt in Maastricht de Michelingids 2014 gepresenteerd. Ook dit jaar vindt deze presentatie in nauwe samenwerking met KHN en ondersteuning van de Hotel Management School Maastricht plaats.

Sinds vorig jaar wordt de ‘Gids” weer live gepresenteerd. Lang koos Michelin voor het verzenden van een persbericht om de mutaties in de gids te melden. Maar na het succes van vorig jaar  heeft de befaamde rode gids gekozen om weer samen met KHN de presentatie te verzorgen. Op het moment dat Michael Ellis en Werner Loens de namen van de winnaars van dit jaar bekend zullen maken, is Nederland een week lang in de “Michelinroes”! Altijd weer een spannend moment! Voor de extra sterren een moment van euforie. Voor de ‘gevallenen’ een tragisch maar voldongen feit waar ze het een heel jaar mee zullen moeten doen. Het is niet anders!

IMG_6453Nederland heeft er vorig jaar geen nieuw driesterrenrestaurant bij gekregen. De beroemde Michelinsterren worden alleen uitgereikt aan restaurants met een uitstekende keuken en een onberispelijke bediening. Het unieke beoordelingssysteem bestaat al sinds 1926 en begon ooit als een promotieactiviteit voor een Franse bandenfabrikant. Blijkbaar was er vorig jaar niets ‘Top+”.  Maar dit jaar dan wel? Men fluistert bijvoorbeeld over Inter Scaldes, mompelt zacht De Leest….

Als André en Edouard Michelin – zij die aan het begin staan van het bandenbedrijf Michelin – dit ooit hadden kunnen vermoeden 🙂 Deze hype. Deze manische maand van hectiek en heksenspinnerij.
Het bekende logo van deze broers, het bandenmannetje kwam van een stapel banden in  1894 die  in Lyon bij de stand van Michelin stond. Broer Edouard Michelin zou tegen André gezegd hebben: “Kijk, met armen eraan lijkt het op een mannetje”.

De uit banden bestaande figuur verscheen voor het eerst op een reclame-affiche in 1898. Daarop heft hij een glas vol spijkers en glasscherven en roept: “Nunc est bibendum!”. Onderdaan de affiche staat “Le pneu Michelin boit l’obstacle!” (“De Michelinband drinkt de hindernis!”), een uit 1893 daterende slogan van het bandenmerk. De figuur en de slogan hadden zo’n succes dat de figuur al snel de naam Bibendum kreeg.

micheling 2014Bibendum, meestal gewoon het Michelinmannetje genoemd, werd het symbool van het bandenimperium. Afbeeldingen en poppen van Bibendum droegen in grote mate bij tot de populariteit van het merk. Ook de bekende kaarten en gidsen die Michelin uitgeeft raakten mede populair door – vaak grappige – illustraties met Bibendum. Bij auto- en wielerwedstrijden die door Michelin worden gesponsord paraderen als Bibendum vermomde lieden. Bibendum werd in 2000 uitgeroepen tot het beste logo van de eeuw. De figuur is in de loop van de tijd meermalen gemoderniseerd, het laatst bij zijn honderdste verjaardag in 1998, toen hij iets slanker werd. (Bron:Wikipedia )

Nog even ter opfrissing – hoe was het vorig jaar ook alweer?

ster ***
De LIbrije en Oud Sluis
Ster**
&samhoud places, Amsterdam
Aan De Poel, Amstelveen
Beluga, Maastricht
Boreas, Heeze
Chapeau!, Bloemendaal
Ciel Bleu, Amsterdam
Da Vinci, Maasbracht
De Bokkedoorns, Overveen
De Kromme Watergang, Hoofdplaat
De Leest, Vaassen
De Leuf, Ubachsberg
De Lindenhof, Giethoorn
De Treeswijkhoeve, Waalre
De Zwethheul, Schipluiden
Inter Scaldes, Kruiningen
Librije’s Zusje, Zwolle
Parkheuvel, Rotterdam
Ron Blaauw Amsterdam, Amsterdam

En dan een hele stapel zeeer gewaardeerde *ster restaurants! We zullen het zo weten!