SvWTIP: Champagne met een loepzuiver randje

Een andere kijk op Champagne, die kregen we gisterenavond dank zij het optreden van Niek Beute – Vinoniek in het proeftafeltheater van Studio Smaak van Wijn!

IMG_4690Ten eerste moet ik bekennen dat ik helemaal geen liefhebber ben van champagnes – oeps wat zeg ik nu – maar blijkbaar heb ik nooit die champagnes gedronken die er echt toe doen! Nooit op die manier naar Champagne gekeken, die er echt toe doet!

Voor bubbels in het glas ben ik altijd een liefhebber geweest van zachte, bloemige crémant uit de Alsace en de Bourgogne. En natuurlijk van de huisspumante van SSvW: de Comitissa. Een prachtige blend van drie druivenrassen – pinot bianco, pinot nero, chardonnay van Lorenz Martini uit Cornaiano Alto Adige!  Met zijn fijne mousse en de geur van vers gebakken brood, honing en citrus. Als aperitief uitstekend, maar ook vooral lekker bij risotto bijvoorbeeld.

De start van de Champagneproeverij is natuurlijk met een knipoog met een flûte  van deze wijn: Comitissa 2007. Zacht, fris en aangenaam, met ronde tonen. Niek vindt het een echte mousseux voor de winter.

Vervolgens plaatst  hij ons terug in het hart van de Champagne. Drie belangrijke elementen, onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo begint hij zijn betoog, zijn de kern van het gouden succes van deze zo noordelijk gelegen wijngaarden.

Natuur  –  Cultuur  – Techniek

IMG_4695Champagne bezoeken doe je niet uitsluitend om de verfijnde belletjeswijn! Er is zoveel meer. De beeldhouwkunst in kerken en kathedralen is ongekend. Een levendig kunstzinnig gebied is Champagne altijd al geweest. De gotische kerken werden getooid met beelden van de grote meesters. In Aube vinden we de grootste collectie gebrandschilderde ramen! De steden Epernay en Reims zijn natuurlijk een bezoek meer dan waard.
En dan ga je op bezoek bij zo’n gigant aan de witte Champagneboulevard! Waarom niet. Laat je rondleiden bij Mercier, bij Moët en ervaar hoe zo’n bedrijf jaar na jaar standvastig zijn ‘huiswijn’ kan produceren, waar als daar je smaak ligt, je nooit teleurgesteld zal worden. Zo goed kunnen ze die smaak scheppen uit de opbrengsten van de uitgestrekte hectares wijndruiven.

IMG_4691Maar dan ga je ook op zoek naar de andere kant. Je fietst, je rijdt, je wandelt door de Montagne de Reims, langs de Côte de Blancs en in de Vallée de la Marne! Je bezoekt Bouzy en als je tijd hebt, ga je misschien ook nog naar de Côte des Bar, waar men dit jaar geweldige druiven geoogst heeft!  Voor wijnen die het  kopen meer dan waard zijn.

En je komt terug. Je gaat op ontdekkingstocht!  Je leert Champagne te proeven op zijn Nieks, zou ik haast zeggen. Het krijt dat achter blijft in je mond. De expressie van de bodem die zo mooi tot uiting komt in deze bubbles met hun verfijnde zuurgraad. Balans!

Je leert waarom het zo goed is dat in de Côte de Blancs de expositie van de wijngaarden naar het oosten is! Chardonnay kan niet zo goed tegen de hitte van de namiddag.

Je maakt kennis met de waarde van de kalklaag die als spons fungeert, waardoor het tot een uniek natuurlijke drainagesysteem is verworden.

En en passant horen we dat heer Beute, die toch wel heel gek is op Champagne, deze zo graag nog eens met de beroemde chef Joël Robuchon zou willen genieten! ‘ Eh ja, wij willen wel mee naar L’Atelier.

Tijdens de proeverij zien we op de fles van de wat rebelse Bruno Paillard de datum van dégorgement staan. De vlaggenschipwijn van deze alchemist wordt gemaakt met het solerasysteem, aftappen en bijgieten dus, vertaal ik  maar even heel oneerbiedig voor mezelf! Een uitgebreide discussie volgt over hoe je nu toch kunt weten of de bubbelende wijn die je gekregen hebt, nog te bewaren is – en hoelang dan? Heilige huisjes worden omver gehaald! We leren weer heel veel bij 🙂

De schoonheid van de wijnen zit in de imperfectie zegt Niek. Hier een hoekje, daar een randje, een bittertje een rafel. Kruidige bitterheid kan zo mooi zijn. Het is een prachtige avond! Een die zeker in 2014 herhaald zal worden.
De wijnen die we proefden staan hier onder in volgorde van presentatie!
IMG_4689 IMG_4693 IMG_4698 IMG_4699 IMG_4702

3 Reacties

 • Rene Boekhoff Posted 19 december 2013 13:02

  Hoi Marja,
  Het was een zeer geslaagde avond met een vlotte en bevlogen spreker, prima champagnes en gezellige deelnemers.

 • Anoniem Posted 19 december 2013 14:40

  Zeker René en zo zullen er in 2014 nog hopelijk heel veel volgen! Met zulke leuke deelnemers natuurlijk 🙂

 • Evert van Voorst Posted 19 december 2013 15:01

  Hoi Marja,

  In een woord Superavond, ben niet zo van de champagne, maar moet dat herzien!!

  Groet Evert

Reageren is niet mogelijk.